This HTML5 document contains 54 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019049%21RIV08-MSM-22330___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019049%21RIV08-MSM-22330___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
It is possible to describe the pressure degradation of microorganisms as being analogous to thermal inactivation. Equation for baroinactivation is derived from thermal death time (TDT) model Dp = Dpref 10(pref-p)/zp, where Dpref is decimal reduction time at the reference pressure (min), pref is the reference pressure (MPa), zp is pressure increase (MPa) required to reduce the Dp value by a factor of 10. This method was used for calculation of baroinactivation model parameters of the total number of microorganisms of pressurized germinated mung bean (green gram) seeds (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Microbial contamination of germinated mung bean (green gram) seeds is capable to decrease more effectively by treatment of high pressure 400 MPa and time of pressurization 5 min. It is possible to describe the pressure degradation of microorganisms as being analogous to thermal inactivation. Equation for baroinactivation is derived from thermal death time (TDT) model Dp = Dpref 10(pref-p)/zp, where Dpref is decimal reduction time at the reference pressure (min), pref is the reference pressure (MPa), zp is pressure increase (MPa) required to reduce the Dp value by a factor of 10. This method was used for calculation of baroinactivation model parameters of the total number of microorganisms of pressurized germinated mung bean (green gram) seeds (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Microbial contamination of germinated mung bean (green gram) seeds is capable to decrease more effectively by treatment of high pressure 400 MPa and time of pressurization 5 min. Snížení počtu mikroorganismů je možno popsat podobně jako tepelnou inaktivaci. Vztah pro baroinaktivaci byl odvozen z TDT model Dp = Dpref 10(pref-p)/zp, where Dpref is decimální snížení doby tlakování při referenčním tlaku (min), pref je referenční tlak (MPa), zp zvýšení tlaku (MPa) potřebné ke snížení hodnoty Dp desetkrát. Tímto postupem byly vyhodnocerny parametry baroinaktivačního modelu pro celkový počet mikroorganismů při tlakování klíčených semen munga (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Mikrobiální kontaminaci klíčených semen lze účinně potlačit již ošetřením tlakem 400 MPa po dobu 5 min.
dcterms:title
Microorganisms´ Baroinactivation of Germinated Grain Legume Seeds Baroinaktivace mikroorganismů klíčených semen munga Microorganisms´ Baroinactivation of Germinated Grain Legume Seeds
skos:prefLabel
Baroinaktivace mikroorganismů klíčených semen munga Microorganisms´ Baroinactivation of Germinated Grain Legume Seeds Microorganisms´ Baroinactivation of Germinated Grain Legume Seeds
skos:notation
RIV/60461373:22330/07:00019049!RIV08-MSM-22330___
n3:strany
133-138
n3:aktivita
n17:S n17:P n17:Z
n3:aktivity
P(QF3287), S, Z(MSM6046137305)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n8:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n5:6369537 n5:4560426 n5:2194538 n5:3321509
n3:druhVysledku
n16:J
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
433722
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/07:00019049
n3:jazykVysledku
n12:eng
n3:klicovaSlova
High pressure treatment; Germination; Mung bean; Legume consumption; Microbiology; Baroinactivation model
n3:klicoveSlovo
n9:Baroinactivation%20model n9:High%20pressure%20treatment n9:Legume%20consumption n9:Germination n9:Microbiology n9:Mung%20bean
n3:kodStatuVydavatele
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
n3:kontrolniKodProRIV
[8E2DF3D3FE22]
n3:nazevZdroje
High Pressure Research
n3:obor
n4:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n19:QF3287
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2007
n3:svazekPeriodika
27
n3:tvurceVysledku
Houška, Milan Culková, Jana Kadlec, Pavel Strohalm, Martin Dostálová, Jana
n3:zamer
n14:MSM6046137305
s:issn
0895-7959
s:numberOfPages
6
n18:organizacniJednotka
22330