This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n14http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n21https://schema.org/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00017991%21RIV08-MSM-22330___/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00017991%21RIV08-MSM-22330___
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
Přídavek antioxidantů získaných extrakcí z koření ovlivnil oxidaci tuků i hemových barviv a tím se projevil na vyšší stabilitě barvy nákroje trvanlivých salámů. Ze sledovaných extraktů koření nejvíce bránily této oxidaci hemových barviv preparáty získané z rozmarýnu, tedy (Bordantix - B a Rozmarýn - R). Přídavek antioxidantů získaných extrakcí z koření ovlivnil oxidaci tuků i hemových barviv a tím se projevil na vyšší stabilitě barvy nákroje trvanlivých salámů. Ze sledovaných extraktů koření nejvíce bránily této oxidaci hemových barviv preparáty získané z rozmarýnu, tedy (Bordantix - B a Rozmarýn - R). Oxidation of haem pigments during the production and storage of dry sausages, causes colour degradation from red to brown. Adding antioxidants extracted from spices (rosemary, allspice, nutmeg) to dry sausages can reduce the extent of haem pigments oxidation and provide colour stabilization. Best results were achieved using antioxidants based on rosemary. The colour was evaluated using video image analysis (NIS Elements 2.0 software). On scanned images , muscle tissue areas were chosen by suitable thresholding and their colour was measured. Video image analysis proved to be a suitable method for evaluation of colour changes in dry sausages.
dcterms:title
Barva trvanlivých masných výrobků Barva trvanlivých masných výrobků The colour of dry meat products
skos:prefLabel
Barva trvanlivých masných výrobků The colour of dry meat products Barva trvanlivých masných výrobků
skos:notation
RIV/60461373:22330/07:00017991!RIV08-MSM-22330___
n3:strany
190-193
n3:aktivita
n11:P n11:Z
n3:aktivity
P(FT-TA3/059), Z(MSM6046137305)
n3:dodaniDat
n10:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n12:1621297
n3:druhVysledku
n6:D
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
411386
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/07:00017991
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
colour; meat products; antioxidants; spices
n3:klicoveSlovo
n16:spices n16:antioxidants n16:colour n16:meat%20products
n3:kontrolniKodProRIV
[F50F78FB689C]
n3:mistoVydani
Bratislava
n3:nazevZdroje
Zborník referátových a posterových príspevkov z XXI. vedeckej konferencie Cudzorodé látky v požívatinách.
n3:obor
n17:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n13:FT-TA3%2F059
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2007
n3:tvurceVysledku
Bělková, Bo-Anne Vernerová, Jarmila Pipek, Petr Staruch, Ladislav
n3:zamer
n20:MSM6046137305
s:numberOfPages
4
n19:hasPublisher
Slovenská technická univerzita v Bratislave
n21:isbn
978-80-227-2774-7
n14:organizacniJednotka
22330