This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n16https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013076%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013076%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN
rdf:type
n10:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt Nejnovější poznatky výzkumů prokázaly, že při záhřevu potravin a potravinářských surovin bohatých na obsah sacharidů může docházet ke vzniku různých toxických látek, z nichž některé mohou mít genotoxické a karcinogenní účinky. Snad nejvíce diskutovanou sloučeninou z tohoto hlediska je akrylamid, vznikající (mimo jiné) při tepelném zpracování brambor jako je výroba bramborových lupínků a příprava bramborových hranolků. Brambory však nejsou jedinou potravinovou komoditou, u které lze hovořit o výše zmíněném riziku - jako další zástupce lze jmenovat cereálie, chléb, kávu apod.Mechanismy vzniku toxických látek při tepelném záhřevu potravin s vysokým obsahemsacharidů nejsou ještě zcela objasněny, nicméně řada z nich je spojena s degradací lipidů, cukrů a aminokyselin, významná je v tomto kontextu Maillardova reakce.Reakce probíhající při tepelném záhřevu jsou spojeny se vznikem a obecně se změnami zastoupení těkavých sloučenin uvolňovaných zahřívanými potravinami. Předkládaná práce je úvodní studií projekt
dcterms:title
Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů
skos:prefLabel
Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů Využití SPME při analýzách těkavých sloučenin v potravinách s vysokým obsahem sacharidů Application of SPME for volatile compounds analysis in foods with high saccharides content
skos:notation
RIV/60461373:22330/04:00013076!RIV/2005/MSM/223305/N
n3:strany
227-230
n3:aktivita
n19:Z
n3:aktivity
Z(MSM 223300004)
n3:dodaniDat
n8:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n5:9241914 n5:8559937 n5:8580588
n3:druhVysledku
n9:D
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
594242
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/04:00013076
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
SPME;těkavé sloučeniny;akrylamid;cereálie;bramborové lupínky
n3:klicoveSlovo
n6:cere%C3%A1lie n6:SPME n6:akrylamid n6:t%C4%9Bkav%C3%A9%20slou%C4%8Deniny n6:bramborov%C3%A9%20lup%C3%ADnky
n3:kontrolniKodProRIV
[741D770AB43F]
n3:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n3:obor
n13:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2004
n3:tvurceVysledku
Holadová, Kateřina Poustka, Jan Hajšlová, Jana Havlíčková, T.
n3:typAkce
n20:CST
n3:zahajeniAkce
2004-01-01+01:00
n3:zamer
n17:MSM%20223300004
s:numberOfPages
4
n14:hasPublisher
VÚPP
n16:isbn
80-902671-8-1
n15:organizacniJednotka
22330