This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n10https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012840%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012840%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
Mung beans sprouts are known to be the source of large population of native microorganisms. Raw green sprouts are consumed usually as components of salads and sandwiches. Unfortunately there have been several recent outbreaks of illness caused by sprouts contaminates with Salmonella and other spoilage organisms. In this study we tested efficacy of several antimicrobial compounds for reducing native microbial populations on mung beans during propagation. The effect of ultrasound on germination and populatin of spoilage microorganisms was investigated. Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan Naklíčená semena jsou častým doplňkem zeleninových salátů, které se pro svou nutriční hodnotu stávají každodenní součástí jídelníčku. Pozitivní nárůst nutričních hodnot v průběhu klíčení je doprovázen pomnožením kontaminující mikroflóry přirozeně se vyskytující na povrchu semen. V České republice i v zahraničí jsou popsány případy, kdy naklíčená semena byla přenašečem mikroflóry, nejčastěji bakterií rodu Salmonella, způsobující otravu z potravin. Proto jsou běžnou součástí technologických postupů opatření na povrchovou sanitaci klíčených semen. Nejčastěji jsou používány roztoky chlornanu sodného, v některých případech také roztoky kyseliny peroxooctové. Samotné oplachování semen těmito roztoky však nevede k dostatečnému snížení mikrobiálních počtů vyžadovaných přísnými hygienickými předpisy.Jedním z indikátorů fekálního znečištění jsou koliformní bakterie, které byly v této studii sledovány jako ukazatel mikrobiální kontaminace. Studie byla zaměřena na ověření účinnosti sanitačních činidel používan
dcterms:title
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
skos:prefLabel
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo The microbial stability of Phaseolus mungo sprouts Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
skos:notation
RIV/60461373:22330/04:00012840!RIV/2005/MSM/223305/N
n3:strany
363;366
n3:aktivita
n14:Z
n3:aktivity
Z(MSM 223300005)
n3:dodaniDat
n6:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n8:5208254 n8:5054141
n3:druhVysledku
n21:D
n3:duvernostUdaju
n12:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
573602
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/04:00012840
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
Sprouts;Phaseolus mungo;Bacteria
n3:klicoveSlovo
n5:Phaseolus%20mungo n5:Bacteria n5:Sprouts
n3:kontrolniKodProRIV
[2B5CBAE8FFE8]
n3:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr, ČR
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n3:obor
n4:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2004
n3:tvurceVysledku
Čeřovský, Miroslav Sedláčková, Petra Klodnerová, Petra
n3:typAkce
n16:EUR
n3:zahajeniAkce
2004-05-24+02:00
n3:zamer
n18:MSM%20223300005
s:numberOfPages
4
n11:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
n10:isbn
80-902671-8-1
n20:organizacniJednotka
22330