This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012796%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012796%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN
rdf:type
n14:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure 600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional properties of tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials producers, which enable Byl studován vliv vysokého isostatického tlaku na vlastnosti polymerních obalových materiálů. Sedm jednovrstvných a sedm mnohavrstevných obalových fólií vhodných pro vysokotlaké ošetření potravin nebo běžně používaných jako vrstva v kontaku s potravinou byly stlačovány při 600 MPa po dobu 60 minut. Přitom byl sledován účinek stlačování na následující funkční vlastnosti obalových materiálů: mechanické parametry (pevnost v tahu, stlačovatelnost), transparentnost (absorbance při 450 nm a 600 nm), propustnost pro vodní páru, celková migrace do simulantů tučných potravin (95 % ethanol, isooktan) a migrace simulantů (voda, olivový olej) potravin do testovaných fólií. Získané výsledky potvrdily v některých případech dosti významný vliv působení vysokého tlaku na funkční parametry testovaných obalových fólií (ztráta svařovatelnosti, migrační parametry atd.). Získané výsledky vyžadují další potvrzení zkouškami provedenými v užší spolupráci s výrobci obalových materiálů, které by umožnily lepší pochopení změn o
dcterms:title
Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
skos:prefLabel
Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment. Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
skos:notation
RIV/60461373:22330/04:00012796!RIV/2005/MSM/223305/N
n4:strany
545-549
n4:aktivita
n16:Z
n4:aktivity
Z(MSM 223300005)
n4:cisloPeriodika
4
n4:dodaniDat
n8:2005
n4:domaciTvurceVysledku
n5:8317712 n5:4003594 n5:3673197 n5:2186055
n4:druhVysledku
n10:J
n4:duvernostUdaju
n15:S
n4:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
557344
n4:idVysledku
RIV/60461373:22330/04:00012796
n4:jazykVysledku
n12:eng
n4:klicovaSlova
high pressure;polymer packaging;permeability;tensile strenght;transparency
n4:klicoveSlovo
n9:polymer%20packaging n9:transparency n9:high%20pressure n9:tensile%20strenght n9:permeability
n4:kodStatuVydavatele
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
n4:kontrolniKodProRIV
[F52824C13E14]
n4:nazevZdroje
Journal of Food Engineering
n4:obor
n6:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n4:pocetTvurcuVysledku
4
n4:rokUplatneniVysledku
n8:2004
n4:svazekPeriodika
61
n4:tvurceVysledku
Dobiáš, Jaroslav Marek, Miroslav Chudáčková, Kamila Voldřich, Michal
n4:zamer
n11:MSM%20223300005
s:issn
0260-8774
s:numberOfPages
5
n17:organizacniJednotka
22330