This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10https://schema.org/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012780%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012780%21RIV%2F2005%2FMSM%2F223305%2FN
rdf:type
skos:Concept n21:Vysledek
dcterms:description
V posledních letech pod vlivem trendu zdravého způsobu života vzrostl zájem o čerstvé minimálně opracované ovoce. Mezi minimálně opracovávané plodiny patří i jablka, jedno z nejvíce konzumovaného ovoce, která jsou zdrojem důležitých nutričních látek.Významným problémem při zpracování jablek je enzymové hnědnutí, ke kterému dochází vlivem opracování (loupání, krájení apod.). Intenzita enzymového hnědnutí je dána především aktivitou enzymu polyfenoloxidasy a obsahem fenolických látek jako substrátu. Během mechanických operací dochází k poškození buněčných struktur, uvolnění enzymu a jeho kontaktu s fenoly.(1) V této práci byl hodnocen vliv modifikované atmosfery a antioxidačního máčení na enzymové změny minimálně opracovaných jablek. Plátky jablečných odrůd Golden Delicious a Red Delicious byly baleny do plastových pytlů s modifikovanými atmosférami: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% ostatní plyny (NA). Během skladování byly měřeny změny barvy, pevnosti, aktivita polyfenoloxidasy, obsah The impacts of chemical treatment and modified atmosphere on enzymatic changes in minimally processed apples were evaluated. Slices of apple cultivars Golden Delicious and Red Delicious were packed in plastic bags with modified atmospheres: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% other gases (NA). The changes in colour, firmness, polyphenoloxidase activity, total phenols content and concentration of single phenols during storage were measured. It has been found that the effects of storage atmosphere and antioxidant treatment were not as important as the choice of apple cultivar. Red Delicious is a cultivar with high concentration of phenolic compounds and high activity of polyphenoloxidase; therefore it is difficult to limit the very fast enzymatic changes and subsequent discoloration. V posledních letech pod vlivem trendu zdravého způsobu života vzrostl zájem o čerstvé minimálně opracované ovoce. Mezi minimálně opracovávané plodiny patří i jablka, jedno z nejvíce konzumovaného ovoce, která jsou zdrojem důležitých nutričních látek.Významným problémem při zpracování jablek je enzymové hnědnutí, ke kterému dochází vlivem opracování (loupání, krájení apod.). Intenzita enzymového hnědnutí je dána především aktivitou enzymu polyfenoloxidasy a obsahem fenolických látek jako substrátu. Během mechanických operací dochází k poškození buněčných struktur, uvolnění enzymu a jeho kontaktu s fenoly.(1) V této práci byl hodnocen vliv modifikované atmosfery a antioxidačního máčení na enzymové změny minimálně opracovaných jablek. Plátky jablečných odrůd Golden Delicious a Red Delicious byly baleny do plastových pytlů s modifikovanými atmosférami: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% ostatní plyny (NA). Během skladování byly měřeny změny barvy, pevnosti, aktivita polyfenoloxidasy, obsah
dcterms:title
Enzymové změny minimálně opracovaných jablek Enzymatic changes in minimally processed apples Enzymové změny minimálně opracovaných jablek
skos:prefLabel
Enzymové změny minimálně opracovaných jablek Enzymové změny minimálně opracovaných jablek Enzymatic changes in minimally processed apples
skos:notation
RIV/60461373:22330/04:00012780!RIV/2005/MSM/223305/N
n3:strany
301;303
n3:aktivita
n5:Z
n3:aktivity
Z(MSM 223300004)
n3:dodaniDat
n9:2005
n3:domaciTvurceVysledku
n6:4620550 n6:5921260
n3:druhVysledku
n18:D
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
563032
n3:idVysledku
RIV/60461373:22330/04:00012780
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
apple;modified atmosphere;enzymatic changes
n3:klicoveSlovo
n16:enzymatic%20changes n16:apple n16:modified%20atmosphere
n3:kontrolniKodProRIV
[86CD9A69231A]
n3:mistoKonaniAkce
Skalský dvůr, ČR
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n3:obor
n19:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2004
n3:tvurceVysledku
Opatová, Hana Schovánková, Jana Cocci, E. Dalla Rosa, M.
n3:typAkce
n4:EUR
n3:zahajeniAkce
2004-05-24+02:00
n3:zamer
n7:MSM%20223300004
s:numberOfPages
4
n20:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
n10:isbn
80-902671-8-1
n13:organizacniJednotka
22330