This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000506%21RIV10-MSM-60193697/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/podDruhVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000506%21RIV10-MSM-60193697
rdf:type
n13:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu. Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu. The biogenic amines in beer originate from the raw materials and the fermentation phases of beer production. These compounds are toxic: their contents should not exceed hygienic limits and are therefore carefully controlled. Predominantly histamine, tyramine, tryptamine, putrescine and cadaverine were routinely analysed by HPLC with fluorescence detection and an automatic precolumn derivatization with ortho-phthaldehyde in the presence of a borate buffer. The amines were isolated from beer samples in the new stationary phase Discovery DSC-MCAX and after a clean–up procedure were washed with alkalized methanol (1% NaOH). 1,7-diaminoheptan was used as an internal standard to check the derivatization procedure. Easy sample preparation and the automatic operating HPLC system enable a speedy determination of biogenic amines in beer and malt.
dcterms:title
Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu The determination of biogenic amines in beer and malt Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
skos:prefLabel
The determination of biogenic amines in beer and malt Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
skos:notation
RIV/60193697:_____/09:#0000506!RIV10-MSM-60193697
n3:aktivita
n10:Z
n3:aktivity
Z(MSM6019369701)
n3:certifikacniOrgan
Státní zemědělská a potravinářská ispekce, Květná 15, 603 00 Brno. Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc., VŠCHT Praha; Ing. Olga Rozsypalová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Praze
n3:datumCertifikace
2009-08-05+02:00
n3:dodaniDat
n14:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n8:4183932 n8:3633608 n8:3317021 n8:7033176 n8:3715744 n8:9062394
n3:druhVysledku
n4:N%2FA
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:ekonomickeParametry
Při sériových stanoveních při paralelní přípravě 10 vzorků se příprava zkrátí až trojnásobně a spotřeba rozpouštědel klesne z 2 l na 100 ml oproti klasické přípravě vzorků. V podmínkách VÚPS jde o úsporu 1400 Kč práce laboranta a 980 Kč u methanolu.
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
343423
n3:idVysledku
RIV/60193697:_____/09:#0000506
n3:interniIdentifikace
VÚPS/AZL/09/01
n3:jazykVysledku
n12:cze
n3:klicovaSlova
biogenic amines; HPLC; derivatization OPA; fluorescence detection
n3:klicoveSlovo
n6:HPLC n6:derivatization%20OPA n6:biogenic%20amines n6:fluorescence%20detection
n3:kontrolniKodProRIV
[F902BE0B79DF]
n3:lokalizaceVysledku
AZL, VÚPS, a.s., Pivovarský ústav Praha
n3:obor
n11:CB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2009
n3:technickeParametry
Osvědčení 3/2009. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a saldu.
n3:tvurceVysledku
Kellner, Vladimír Čulík, Jiří Dvořák, Josef Jurková, Marie Čejka, Pavel Horák, Tomáš
n3:zamer
n16:MSM6019369701