This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000475%21RIV09-MZE-60193697/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000475%21RIV09-MZE-60193697
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry – IRMS analysis as well as SNIF–NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are prospective analytical methods which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing between fruit spirits and others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit such as sweet cherry brandy, sour cherry brandy, pear brandy, apple brandy, apricot brandy, or plum brandy. The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry – IRMS analysis as well as SNIF–NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are prospective analytical methods which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing between fruit spirits and others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit such as sweet cherry brandy, sour cherry brandy, pear brandy, apple brandy, apricot brandy, or plum brandy. Stanovení těkavých látek plynovou chromatografií, stanovení poměrů izotopů 13C/12C hmotnostní spektrometrií IRMS a SNIF-NMR analýza poměrů (D/H) I a (D/H)II v etanolu jsou perspektivní analytické metody, které mohou být použity pro kontrolu pravosti ovocných destilátů a pro odhalení jejich pančování. Rozdílné koncentrace volatilních látek a izotopových hodnot byly prokázány použitím diskriminační analýzy. Výsledky ukazují, že stanovení poměrů izotopů může být použito speciálně pro rozlišení mezi ovocnými a jinými destiláty, které jsou vyrobeny z řepného cukru, kukuřice, cukrové třtiny, obilovin, brambor nebo syntetického alkoholu. Plynová chromatografie také dává možnosti rozlišení mezi alkoholy vyrobenými z jednotlivých druhů ovoce jako je třešňovice, višňovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice nebo slivovice.
dcterms:title
Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses Stanovení autentičnosti ovocných destilátů metodou plynové chromatografie a izotopových parametrů Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses
skos:prefLabel
Stanovení autentičnosti ovocných destilátů metodou plynové chromatografie a izotopových parametrů Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses
skos:notation
RIV/60193697:_____/08:#0000475!RIV09-MZE-60193697
n3:aktivita
n11:P
n3:aktivity
P(QF3288)
n3:cisloPeriodika
5
n3:dodaniDat
n15:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n17:7928742
n3:druhVysledku
n10:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
357153
n3:idVysledku
RIV/60193697:_____/08:#0000475
n3:jazykVysledku
n8:eng
n3:klicovaSlova
fruit spirits; gas chromatography; stable isotope ratio analysis; IRMS; SNIF-NMR; linear diskriminant analysis
n3:klicoveSlovo
n4:fruit%20spirits n4:linear%20diskriminant%20analysis n4:stable%20isotope%20ratio%20analysis n4:SNIF-NMR n4:gas%20chromatography n4:IRMS
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[63540DBF6739]
n3:nazevZdroje
Czech Journal of Food Sciences
n3:obor
n14:CB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n12:QF3288
n3:rokUplatneniVysledku
n15:2008
n3:svazekPeriodika
26
n3:tvurceVysledku
Mikulíková, Renata Havelec, P. Winterová, R. Mazáč, J.
n3:wos
000260666300007
s:issn
1212-1800
s:numberOfPages
7