This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417%21RIV08-MSM-60193697/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417%21RIV08-MSM-60193697
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature, and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scope of 0,2 – 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer. Surovinou pro výrobu sladu je ječmen, rostlina s obsahem dusíkatých sloučenin a s vysokým obsahem škrobu. V průběhu sladování se ve sladu působením enzymů zvyšuje obsah redukujících cukrů, během hvozdění dochází vlivem teploty k biochemickým změnám a vznikají melanoidinové látky. Tyto podmínky jsou velmi výhodné pro tvorbu akrylamidu. Změny hladin akrylamidu byly sledovány ve sladu a následně ve vyrobeném pivu. Obsah akrylamidu se v závislosti na typu sladu pohyboval v rozmezí 0,2 – 3,0 mg.kg-1 a bylo potvrzeno teplotní maximum jeho vzniku (160 - 170 °C). Přes jeho poměrně vysoký obsah ve sladu (0,2 – 3,0 mg.kg-1), nebyl v žádném z analyzovaných vzorků piva akrylamid detekován. Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature, and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scope of 0,2 – 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.
dcterms:title
Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer
skos:prefLabel
Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu
skos:notation
RIV/60193697:_____/08:#0000417!RIV08-MSM-60193697
n5:strany
181-185
n5:aktivita
n13:Z
n5:aktivity
Z(MSM6019369701)
n5:cisloPeriodika
6
n5:dodaniDat
n8:2008
n5:domaciTvurceVysledku
n6:6528600 n6:8696675 n6:1040529 n6:7928742
n5:druhVysledku
n9:J
n5:duvernostUdaju
n12:S
n5:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
380438
n5:idVysledku
RIV/60193697:_____/08:#0000417
n5:jazykVysledku
n16:eng
n5:klicovaSlova
acrylamide; GC/MSD; malt; beer
n5:klicoveSlovo
n10:acrylamide n10:beer n10:GC%2FMSD n10:malt
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[52C756FE85CC]
n5:nazevZdroje
Kvasný průmysl
n5:obor
n11:CB
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n5:pocetTvurcuVysledku
4
n5:rokUplatneniVysledku
n8:2008
n5:svazekPeriodika
54
n5:tvurceVysledku
Svoboda, Zdeněk Běláková, Sylva Mikulíková, Renata Macuchová, Simona
n5:zamer
n14:MSM6019369701
s:issn
0023-5830
s:numberOfPages
5