This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60076658%3A12610%2F06%3A00006943%21RIV07-MSM-12610___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60076658%3A12610%2F06%3A00006943%21RIV07-MSM-12610___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Byl studován účinek různých skladovacích teplot (3 # 2°C; 24 # 1°C a -18 # 1°C) na formaci bio-geních aminů v svalové tkni čtyř hybridních linií kapra (Cyprinus carpio) s ohledem na mikrobiální znečištění. Biogení aminy byly stanoveny fluorescenčním detekcí HPLC založeném na pre-sloupci dansylchloridové deprivatizace. Studované mikrobiologické parametry zahrnuly celkový počet bakterií, coli bakterie a psychrotropní bakterie. Koncentrace biogeních aminů (putrescine, kadaverin, spermidine, spermin, tyramin, histamin a tryptamine) stanovené ve svalové tkáni kříženců hybridních linií se měnila v závislosti na teplotě a době skladování. Všichni čtyři linie ukázaly významné zvýšení (< 0.01) koncentrace putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu a tyraminu při 7-denním uskladnění při 3 # 2°C (střední hodnoty 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 a 26.2 # 4.7 mg./kg). Žádný histamin nebyl objevený během doby uskladnění. Zdraví škodlivá úroveň histaminu byla prokázána u vzorků uložených při 24 # 1° The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout the storage p The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout the storage p
dcterms:title
The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio) Dynamika biogeních aminu ve svalové tkáni kapra (Cyprinus carpio) The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
skos:prefLabel
The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio) Dynamika biogeních aminu ve svalové tkáni kapra (Cyprinus carpio) The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
skos:notation
RIV/60076658:12610/06:00006943!RIV07-MSM-12610___
n3:strany
262-270
n3:aktivita
n4:Z
n3:aktivity
Z(MSM6007665809)
n3:cisloPeriodika
6
n3:dodaniDat
n6:2007
n3:domaciTvurceVysledku
n5:4672941 n5:1253379 n5:4036964
n3:druhVysledku
n14:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n10:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
472669
n3:idVysledku
RIV/60076658:12610/06:00006943
n3:jazykVysledku
n13:eng
n3:klicovaSlova
biogení aminy; sladkovodní ryby; uskladnění; HPLC, mikrobiologická kvalita
n3:klicoveSlovo
n7:mikrobiologick%C3%A1%20kvalita n7:uskladn%C4%9Bn%C3%AD n7:biogen%C3%AD%20aminy n7:sladkovodn%C3%AD%20ryby n7:HPLC
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[734B86F9C58D]
n3:nazevZdroje
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
n3:obor
n11:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
8
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2006
n3:svazekPeriodika
51
n3:tvurceVysledku
Kordiovská, P. Vorlová, L. Vácha, František Buchtová, H. Karpíšková, R. Křížek, Martin Borkovcová, I. Svobodová, Zdeňka
n3:zamer
n18:MSM6007665809
s:issn
1212-1819
s:numberOfPages
9
n17:organizacniJednotka
12610