This HTML5 document contains 59 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n10http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14https://schema.org/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886939%21RIV15-GA0-12520___/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886939%21RIV15-GA0-12520___
rdf:type
skos:Concept n13:Vysledek
dcterms:description
Tato kniha je uceleným přehledem zaměřeným na nutriční hodnotu a rozličné aspekty kvality ryb a dalších produktů akvakultury. Jsou popsány vlastnosti masa sladkovodních i mořských druhů ryb, statistická sledování světového rybolovu a akvakultury včetně vzájemného srovnání. Jsou zmíněny rovněž aspekty různé úrovně výživy a jejich efekt na výslednou kvalitu. Diskutovány jsou vlivy lovu, zacházení, zpracování a skladování. Prezentovány jsou dobře známé, ale i exotické druhy a široká škála produktů, včetně technologie jejich výroby. Cílem této publikace je přinést čtenáři, českému konzumentu ryb, velké množství relevantních informací o jejich stolní hodnotě, kvalitě a způsobech přípravy a tím inspirovat a přispět ke zvýšení konzumace těchto jedinečných, zdraví prospěšných potravin v restauračních zařízeních a kuchyních České republiky. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na statistiky lovu a chovu ryb v celosvětovém měřítku se zaměřením na Evropu a Českou republiku. Druhá kapitola přináší souhrn jednotlivých aspektů kvality rybího masa a jeho produktů. Jsou popsány různé procesy kažení a degradace rybí svaloviny včetně faktorů, které je ovlivňují. Zmíněny jsou jednotlivé nutriční aspekty, obsah lidskému zdraví prospěšných látek, ale i cesty možné kontaminace a způsoby ochrany před ní. Třetí kapitola jsou uvedeny a diskutovány faktory ovlivňující kvalitativní aspekty rybího masa. Tato část zahrnuje jednotlivé kroky od lovu a chovu, přes zpracování a různé způsoby skladování, až po finální úpravu na produkty, tzv. %22z vody na talíř%22. Důležitou součástí třetí kapitoly jsou popisy technologií výroby známých, ale i méně známých produktů. Poslední kapitola je zaměřena na gastronomické využití masa ryb, ať už v restauracích nebo v domácnostech. Součástí kapitoly je popis jednotlivých druhů sladkovodních a mořských ryb, které jsou významné z hlediska obchodního uplatnění v České republice. In the present book we give an overview about the nutritional value and various quality aspects of aquatic foods. Differences between marine and freshwater fish, fishery and aquaculture as well as effects and possibilities of different feed compositions are highlighted. The effects of handling, storage and processing are discussed. We present both well-known and exotic species and a wide variation of products as well as ways of preparation. Our aim is to spread as much information as possible about aquatic foods, their nutritional value and delicacy to the Czech population and give inspiration for the use of these delicious and healthy food products to restaurant chefs, cantinas and private households. The book is divided in four chapters. First the statistics and trends of aquaculture and fish consumption world-wide with a focus on Europe and Czech Republic are reviewed. In the second chapter the main quality factors of fish and fish products are highlighted. This includes an overview of the different processes of spoilage and the involved factors as well as an overview of possible contaminants. Also the nutritional value of fish and fish products is reviewed. In the third chapter the factors that influence the various quality aspects of fish and fish products are elucidated. This chapter includes all steps in the whole chain from fish to ready product, from pond to plate. Besides the effects of catching/harvesting and first handling also the effects of storage in different systems, packaging and a wide number of processing technologies are discussed and reviewed. In the last chapter finally the gastronomical use of fish is presented including a description of the main fresh water and marine species available on the Czech market. Tato kniha je uceleným přehledem zaměřeným na nutriční hodnotu a rozličné aspekty kvality ryb a dalších produktů akvakultury. Jsou popsány vlastnosti masa sladkovodních i mořských druhů ryb, statistická sledování světového rybolovu a akvakultury včetně vzájemného srovnání. Jsou zmíněny rovněž aspekty různé úrovně výživy a jejich efekt na výslednou kvalitu. Diskutovány jsou vlivy lovu, zacházení, zpracování a skladování. Prezentovány jsou dobře známé, ale i exotické druhy a široká škála produktů, včetně technologie jejich výroby. Cílem této publikace je přinést čtenáři, českému konzumentu ryb, velké množství relevantních informací o jejich stolní hodnotě, kvalitě a způsobech přípravy a tím inspirovat a přispět ke zvýšení konzumace těchto jedinečných, zdraví prospěšných potravin v restauračních zařízeních a kuchyních České republiky. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na statistiky lovu a chovu ryb v celosvětovém měřítku se zaměřením na Evropu a Českou republiku. Druhá kapitola přináší souhrn jednotlivých aspektů kvality rybího masa a jeho produktů. Jsou popsány různé procesy kažení a degradace rybí svaloviny včetně faktorů, které je ovlivňují. Zmíněny jsou jednotlivé nutriční aspekty, obsah lidskému zdraví prospěšných látek, ale i cesty možné kontaminace a způsoby ochrany před ní. Třetí kapitola jsou uvedeny a diskutovány faktory ovlivňující kvalitativní aspekty rybího masa. Tato část zahrnuje jednotlivé kroky od lovu a chovu, přes zpracování a různé způsoby skladování, až po finální úpravu na produkty, tzv. %22z vody na talíř%22. Důležitou součástí třetí kapitoly jsou popisy technologií výroby známých, ale i méně známých produktů. Poslední kapitola je zaměřena na gastronomické využití masa ryb, ať už v restauracích nebo v domácnostech. Součástí kapitoly je popis jednotlivých druhů sladkovodních a mořských ryb, které jsou významné z hlediska obchodního uplatnění v České republice.
dcterms:title
Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků Quality and gastronomy of fish and fish products
skos:prefLabel
Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků Quality and gastronomy of fish and fish products
skos:notation
RIV/60076658:12520/14:43886939!RIV15-GA0-12520___
n5:aktivita
n16:S n16:P
n5:aktivity
P(ED2.1.00/01.0024), P(GA13-01543S), P(LO1205), S
n5:dodaniDat
n17:2015
n5:domaciTvurceVysledku
n9:7291493 n9:6050417 Sampels, Sabine n9:7075952 n9:6599990
n5:druhVysledku
n12:B
n5:duvernostUdaju
n18:S
n5:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
25350
n5:idVysledku
RIV/60076658:12520/14:43886939
n5:jazykVysledku
n7:cze
n5:klicovaSlova
contaminants; fish nutrients; preservation; spoilage; human health; storage; preparation; processing; handling; Quality
n5:klicoveSlovo
n6:Quality n6:storage n6:human%20health n6:preparation n6:processing n6:handling n6:fish%20nutrients n6:spoilage n6:contaminants n6:preservation
n5:kontrolniKodProRIV
[1E98437DA623]
n5:mistoVydani
Vodňany
n5:nazevEdiceCisloSvazku
Neuveden
n5:nazevZdroje
Kvalita a gastronomie ryb a rybích výrobků
n5:obor
n15:GL
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n5:pocetStranKnihy
247
n5:pocetTvurcuVysledku
5
n5:projekt
n11:LO1205 n11:GA13-01543S n11:ED2.1.00%2F01.0024
n5:rokUplatneniVysledku
n17:2014
n5:tvurceVysledku
Vejsada, Pavel Sampels, Sabine Zajíc, Tomáš Mráz, Jan Levý, Eduard
s:numberOfPages
247
n19:hasPublisher
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
n14:isbn
978-80-87437-85-8
n10:organizacniJednotka
12520