This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://localhost/temp/predkladatel/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012657%21RIV11-MSM-12220___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012657%21RIV11-MSM-12220___
rdf:type
n3:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.). Emmer wheat is a neglected hulled wheat species, which is characterised by a long tradition of growing. Our paper deals with the evaluation of nutritional and technological quality of six emmer wheat land races, being compared to soft wheat in our conditions. The emmer wheat has a high grain protein content (up to 20 %) and wet gluten content. On the other hand, the protein swelling is low, which means an unsuitability of the emmer wheat for production of yeasty dought and products. A high content of particular essential aminoacids and (lysine is the first limiting aminoacid), particular vitamins and mineral are another advantages of the emmer wheat cultivars. Nowdays, the emmer wheat grains are available in the Czech Republic; they may be used by regional producers, in public canteens and by private households too. There is a wide range of suitable products: unyeasty food-stuffs (pancakes, pizza, pasta, biscuit), or addition of flour in pastra (home made bread and others). Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).
dcterms:title
Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky Nutritional quality of emmer
skos:prefLabel
Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky Nutritional quality of emmer
skos:notation
RIV/60076658:12220/10:00012657!RIV11-MSM-12220___
n4:aktivita
n12:Z n12:P
n4:aktivity
P(QH82272), Z(MSM6007665806)
n4:cisloPeriodika
4
n4:dodaniDat
n7:2011
n4:domaciTvurceVysledku
n13:4375483 n13:2057859
n4:druhVysledku
n16:J
n4:duvernostUdaju
n8:S
n4:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
275736
n4:idVysledku
RIV/60076658:12220/10:00012657
n4:jazykVysledku
n18:cze
n4:klicovaSlova
emmer wheat; nutritional and technological quality
n4:klicoveSlovo
n15:nutritional%20and%20technological%20quality n15:emmer%20wheat
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[0145AD74124C]
n4:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n4:obor
n10:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
4
n4:projekt
n5:QH82272
n4:rokUplatneniVysledku
n7:2010
n4:svazekPeriodika
65
n4:tvurceVysledku
Moudrý, Jan Stehno, Zdeněk Konvalina, Petr Capouchová, Ivana
n4:zamer
n11:MSM6007665806
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
3
n19:organizacniJednotka
12220