This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://localhost/temp/predkladatel/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008212%21RIV08-MSM-12220___/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008212%21RIV08-MSM-12220___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Proso millet (Panicum miliaceum L.) belongs to one of the first cultivated plants. Although the crop is traditionally grown, especially in Asia and from European countries through to Russia, nowadays it has become a new alternative crop and a new raw material for food production in many developed countries. Also changes of climatic conditions can support the growth of this drought-resistant plant. Millet products have found use in diets of patients with celiac diseases because the protein complex does not content gluten-forming proteins. While the protein is deficient in lysine like common cereals, proso millet has higher component of essential amino acids than barley, oat, rye and wheat. Therefore millet protein together with other proteins could be a basis for the development of new foods. Grains of proso millet are a rich source of starch, trace elements, dietary fibre and vitamins. Seeds also contain components with healing benefits, which decrease the level of low-density lipoprotein cholesterol Proso millet (Panicum miliaceum L.) belongs to one of the first cultivated plants. Although the crop is traditionally grown, especially in Asia and from European countries through to Russia, nowadays it has become a new alternative crop and a new raw material for food production in many developed countries. Also changes of climatic conditions can support the growth of this drought-resistant plant. Millet products have found use in diets of patients with celiac diseases because the protein complex does not content gluten-forming proteins. While the protein is deficient in lysine like common cereals, proso millet has higher component of essential amino acids than barley, oat, rye and wheat. Therefore millet protein together with other proteins could be a basis for the development of new foods. Grains of proso millet are a rich source of starch, trace elements, dietary fibre and vitamins. Seeds also contain components with healing benefits, which decrease the level of low-density lipoprotein cholesterol Proso seté (Panicum miliaceum L.) náleží k prvním zemědělsky využívaným rostlinám. Ačkoliv je tato plodina tradičně pěstována především v Asii a evropských zemích především Rusku, stala se v současné době novou alternativní plodinou a surovinou pro potravinářský průmysl v mnoha vyspělých zemích. Také změny klimatu mohou podpořit pěstování této suchovzdorné rosltiny. Prosné výrobky nachází uplatnění ve výživě lidí trpících celiákií, protože bílkovinný komplex neobsahuje lepek. Přesto že je prosná bílkovina deficitní na obsah lysinu, jeho obsah je stále vyšší než u běžných obilovin. Zrno prosa je bohatým zdrojem škrobu, minerální látek, vlákniny a vitamínů. Tento článek shrnuje informace o chemickém složení a některých vlastnostech důležitých pro zpracování prosa a jeho využití v nových produktech.
dcterms:title
Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.) Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.) Nutričně významné látky prosa setého (Panicum miliaceum L.)
skos:prefLabel
Nutričně významné látky prosa setého (Panicum miliaceum L.) Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.) Nutritionally important components of proso millet (Panicum miliaceum L.)
skos:notation
RIV/60076658:12220/07:00008212!RIV08-MSM-12220___
n3:strany
91-100
n3:aktivita
n17:Z
n3:aktivity
Z(MSM6007665806)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n13:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n10:4433254
n3:druhVysledku
n7:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
438277
n3:idVysledku
RIV/60076658:12220/07:00008212
n3:jazykVysledku
n5:eng
n3:klicovaSlova
antinutritive compounds; chemical composition; healthy effects; processing characteristics; products; quality
n3:klicoveSlovo
n4:products n4:chemical%20composition n4:antinutritive%20compounds n4:healthy%20effects n4:quality n4:processing%20characteristics
n3:kodStatuVydavatele
JP - Japonsko
n3:kontrolniKodProRIV
[BDA6958AB68A]
n3:nazevZdroje
Food
n3:obor
n18:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n13:2007
n3:svazekPeriodika
1
n3:tvurceVysledku
Kalinová, Jana
n3:zamer
n8:MSM6007665806
s:issn
1749-7140
s:numberOfPages
10
n12:organizacniJednotka
12220