This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006124%21RIV06-GA0-12220___/
n11http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006124%21RIV06-GA0-12220___
rdf:type
n13:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents Polyaminy putrescin, spermidin a spermin se běžně vyskytují v buňkách živých organismů, v nichž plní řadu fyziologických funkcí. Kvůli jejich účasti na růstu a dělení lidských buněk se největší zájem soustřeďuje na ovlivnění růstu nádorů. Na druhé straně však polyaminy mohou být prospěšné pro pacienty po operacích, během hojení ran a rovněž pro vývoj a růst trávicího traktu kojenců. Těchto pochodů se účastní polyaminy jak endogenního původu, tak přijímané potravou. Údaje o obsahu polyaminů v potravinách jsou omezené a rozptýlené, takže dietologové mají jen málo spolehlivých informací. Tento literární přehled krátce shrnuje soudobé poznatky o rolích potravních polyaminů pro lidské zdraví a shromažďuje data o jejich tvorbě a obsahu v různých potravinách. Zatímco obsah putrescinu vzrůstá působením bakterií při nevhodných podmínkách skladování a zpracování potravin živočišného původu, spermidin a spermin jsou obsaženy již v potravních surovinách. Vyšší obsahy spermidinu než sperminu jsou typické pro potra The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents
dcterms:title
Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
skos:prefLabel
A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
skos:notation
RIV/60076658:12220/05:00006124!RIV06-GA0-12220___
n4:strany
219-230
n4:aktivita
n18:P
n4:aktivity
P(GA525/02/1077), P(OC 922.001), P(QF3020)
n4:cisloPeriodika
1-2
n4:dodaniDat
n15:2006
n4:domaciTvurceVysledku
n17:6802117
n4:druhVysledku
n5:J
n4:duvernostUdaju
n16:S
n4:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
553151
n4:idVysledku
RIV/60076658:12220/05:00006124
n4:jazykVysledku
n12:eng
n4:klicovaSlova
Polyamines; Putrescine; Spermidine; Spermine; Foods
n4:klicoveSlovo
n9:Polyamines n9:Spermidine n9:Spermine n9:Putrescine n9:Foods
n4:kodStatuVydavatele
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
n4:kontrolniKodProRIV
[2DA80A55D130]
n4:nazevZdroje
Food Chemistry
n4:obor
n10:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n4:pocetTvurcuVysledku
2
n4:projekt
n8:QF3020 n8:OC%20922.001 n8:GA525%2F02%2F1077
n4:rokUplatneniVysledku
n15:2005
n4:svazekPeriodika
90
n4:tvurceVysledku
Kalač, Pavel Krausová, Petra
s:issn
0308-8146
s:numberOfPages
12
n11:organizacniJednotka
12220