This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23KU02%21RIV15-MZE-26722861/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23KU02%21RIV15-MZE-26722861
rdf:type
skos:Concept n11:Vysledek
dcterms:description
Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny. Nisin is one of the most-studied bacteriocins belonging to the group of lantibiotics. It is produced commercially and is approved by the World Health Organisation (WHO) as a food preservative. The aim of this study was to test the nisin production in a group of five strains of lactococci (CCDM 414, 416, 418, 71 and 731) from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora. In these strains, the presence of nisin operon, using PCR methods, has been demonstrated previously. The agar difussion method was used for for nisin production testing, wherein, different cultivation conditions (temperature, pH, growth media, etc.) were tested. The best cultivation conditions were evaluated as follows: BHI broth as a growth medium, temperature of 30 Celsius degree and culture conditions with aeration. Only two strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (CCDM 71 and CCDM 731) were able to actively produce nisin. In these strains, the growth in both sweet and sour whey was tested. Sweet whey was evaluated as very good growth substrate for both strains tested.
dcterms:title
Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria
skos:prefLabel
Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
skos:notation
RIV/26722861:_____/14:#KU02!RIV15-MZE-26722861
n4:aktivita
n14:P
n4:aktivity
P(QJ1310254)
n4:cisloPeriodika
146
n4:dodaniDat
n12:2015
n4:domaciTvurceVysledku
n10:3913260 n10:3142221 n10:2751305 n10:8254672 n10:7561504
n4:druhVysledku
n16:J
n4:duvernostUdaju
n8:S
n4:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
55190
n4:idVysledku
RIV/26722861:_____/14:#KU02
n4:jazykVysledku
n6:cze
n4:klicovaSlova
nisin; lactococci; whey; nisin producing strains
n4:klicoveSlovo
n5:lactococci n5:whey n5:nisin n5:nisin%20producing%20strains
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[5C06E4E255D9]
n4:nazevZdroje
Mlékařské listy - Zpravodaj
n4:obor
n17:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n4:pocetTvurcuVysledku
7
n4:projekt
n15:QJ1310254
n4:rokUplatneniVysledku
n12:2014
n4:svazekPeriodika
25
n4:tvurceVysledku
Kunová, Gabriela Hyršlová, Ivana Dráb, Vladimír Rašková, Z. Klimešová, Marcela Šalaková, Alexandra Sedlařík, V.
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
4