This HTML5 document contains 43 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ANE45%21RIV14-MZE-26722861/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ANE45%21RIV14-MZE-26722861
rdf:type
skos:Concept n10:Vysledek
dcterms:description
Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů. Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů. The aim of this study was to detect and identify selected species of microorganisms occurring in white cheese and salt brine, in custody possible defects, by use of conventional PCR method. The PCR method was chosen because of ease of feasibility and low financing costs and was accompanied by a cultivation plate method. In investigated samples has not demonstrated the presence of predicted enterococci, bacilli or spores of C. tyrobutyricum, although the plate method confirmed the presence of Clostridium sp. by use of PCR method. The contamination of white cheeses and salty brines participated in other technologically risky microorganisms (apparently psychrotrophic bacteria, yeast or fungi with proteolytic or lipolytic activity due to odor), which will be the subject of further investigation, incl. extension of detection of uncultivated microorganisms.
dcterms:title
Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
skos:prefLabel
Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines
skos:notation
RIV/26722861:_____/13:NE45!RIV14-MZE-26722861
n10:predkladatel
n11:ico%3A26722861
n3:aktivita
n17:P
n3:aktivity
P(QJ1210300)
n3:dodaniDat
n12:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n6:8680302 n6:2551934
n3:druhVysledku
n7:O
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
68776
n3:idVysledku
RIV/26722861:_____/13:NE45
n3:jazykVysledku
n13:cze
n3:klicovaSlova
Detection; technologically risky microorganism; white cheese; salt; brine
n3:klicoveSlovo
n5:salt n5:white%20cheese n5:Detection n5:technologically%20risky%20microorganism n5:brine
n3:kontrolniKodProRIV
[688D0F2D13A1]
n3:obor
n4:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
7
n3:projekt
n16:QJ1210300
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2013
n3:tvurceVysledku
Muhlhansová, A. Němečková, Irena Chramostová, Jana Demnerová, K. Šviráková, E. Jebavá, I. Purkrtová, I.