This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZJBIOA12%21RIV13-MZE-26722861/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZJBIOA12%21RIV13-MZE-26722861
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
rdfs:seeAlso
http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/134_s._x-xiii.pdf
dcterms:description
In this work was our attention focused to genus Bifidobacterium and its ability to ferment milk substrate enriched with bio-active plant substances. It was tested 15 strains of Bifidobacterium. Milk was enriched by omega-3 polyunsaturated fatty acids, evening primrose oil in dried form, soya milk, malt extract and wheat germs. Bacterial density, active acidity and content of organic acids were measured at fermented substrates. Sensory analysis was performed too. The addition of bioactive compounds had no inhibitory effect on the density of microorganisms, while in some cases there were an increase in levels of microorganisms compared to the milk substrate. Malt extract had a positive effect on the acidity and affect the ratio of lactic acid and acetic acid in lactic acid profit and improve the sensory properties of fermented milk V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka. V naší práci byla zaměřena pozornost na rod Bifidobacterium a jeho schopnost prokysat mléčné substráty obohacené o bioaktivní látky rostlinného původu. Celkem bylo testováno 15 kmenů bifidobakterií. Mléko bylo obohaceno o omega-3-polynenasycene mastné kyseliny, pupalkový olej v sušené formě, sojové mléko, sladový výtažek a pšeničné klíčky. Po fermentaci substrátů byla hodnocena denzita bifidobakterií, aktivní kyselosti, obsah organických kyselin a senzorické vlastnosti prokysaných obohacených mlék. Přídavek bioaktivních látek neměl inhibiční vliv na denzitu mikroorganismů, naopak v některých případech došlo k navýšeni počtů mikroorganismů oproti mléčnému substrátu. Vliv sladového výtažku se pozitivně projevil na aktivní kyselosti i ve změně poměru kyselina mléčná a octová ve prospěch kyseliny mlečné a senzorických vlastnostech fermentovaného mléka.
dcterms:title
Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria
skos:prefLabel
Effect of milk enrichedwith bioactive substances on the growth of bifidobacteria Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií Vliv fortifikace mléka rostlinnými bioaktivními látkami na růst bifidobakterií
skos:notation
RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12!RIV13-MZE-26722861
n11:predkladatel
n16:ico%3A26722861
n4:aktivita
n9:I
n4:aktivity
I
n4:cisloPeriodika
134
n4:dodaniDat
n15:2013
n4:domaciTvurceVysledku
n5:3142221 n5:3827992 n5:1807366 n5:7228724 n5:3913260
n4:druhVysledku
n10:J
n4:duvernostUdaju
n14:S
n4:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
177809
n4:idVysledku
RIV/26722861:_____/12:ZJBIOA12
n4:jazykVysledku
n17:cze
n4:klicovaSlova
Bifidobacterium; milk; enriched substrate; bio-active substances
n4:klicoveSlovo
n8:milk n8:bio-active%20substances n8:enriched%20substrate n8:Bifidobacterium
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[2D43B3BD0A5D]
n4:nazevZdroje
Mlékařské listy
n4:obor
n13:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:rokUplatneniVysledku
n15:2012
n4:svazekPeriodika
2012
n4:tvurceVysledku
Peroutková, Jitka Kejmarová, Marie Lisová, Iva Pechačová, Marta Šalaková, Alexandra
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
4