This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3APREVEN10%21RIV11-MSM-26722861/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3APREVEN10%21RIV11-MSM-26722861
rdf:type
n7:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Sledován byl vliv pH a teploty skladování na přežívání zákysových bakterií a kontaminující mikroflóry. Výsledky byly porovnány s parametry výrobků z tržní sítě. Aby výrobek splňoval legislativní a terapeutické požadavky, je nutné zejména optimalizovat podmínky fermentace a zabránit překysávání v důsledku nedostatečného chlazení po fermentaci. Dále byly vybrány senzoricky a technologicky vhodné kultury laktobacilů s antimikrobiální aktivitou – RL 20-P (Lb. helveticus) a RL 29-P (Lb. rhamnosus). Fermentovaná mléka měla statisticky významně lepší chuť v porovnání s běžnou kulturou (Lb. helveticus CCDM 98), pravděpodobně proto, že tyto vzorky měly vyšší pH . Naproti tomu vady způsobené kontaminujícími mikroorganismy potlačeny nebyly, protože technologicky nežádoucí aktivita a tvorba antimikrobiálních látek jsou dva časově oddělené děje. 25. kongres ČSSM 2010 „Mikroorganismy a kvalita života“, 15. – 18. 9. 2010, Stará Lesná, Vysoké Tatry, SR. Zborník abstraktov, 2010, ISBN 970-80-970477-8-8. Sledován byl vliv pH a teploty skladování na přežívání zákysových bakterií a kontaminující mikroflóry. Výsledky byly porovnány s parametry výrobků z tržní sítě. Aby výrobek splňoval legislativní a terapeutické požadavky, je nutné zejména optimalizovat podmínky fermentace a zabránit překysávání v důsledku nedostatečného chlazení po fermentaci. Dále byly vybrány senzoricky a technologicky vhodné kultury laktobacilů s antimikrobiální aktivitou – RL 20-P (Lb. helveticus) a RL 29-P (Lb. rhamnosus). Fermentovaná mléka měla statisticky významně lepší chuť v porovnání s běžnou kulturou (Lb. helveticus CCDM 98), pravděpodobně proto, že tyto vzorky měly vyšší pH . Naproti tomu vady způsobené kontaminujícími mikroorganismy potlačeny nebyly, protože technologicky nežádoucí aktivita a tvorba antimikrobiálních látek jsou dva časově oddělené děje. 25. kongres ČSSM 2010 „Mikroorganismy a kvalita života“, 15. – 18. 9. 2010, Stará Lesná, Vysoké Tatry, SR. Zborník abstraktov, 2010, ISBN 970-80-970477-8-8. Influence of pH and storage temperature on survival of starter or contaminating bacteria was tested. The results were compared with parameters of retail products. In order to the product will fulfill legislation and therapeutical demands, it is necessary to optimize conditions of fermentation and to prevent over-acidification as a consequence of improper cooling after fermentation. Sensorically and technologically suitable cultures of lactobacilli with antimicrobial activity were selected – RL 20-P (Lb. helveticus) and RL 29-P (Lb. rhamnosus). Fermented milks exhibited significantly better taste than common culture (Lb. helveticus CCDM 98), maybe due to higher pH. Contrary, defect caused by contaminating micro-organisms were not suppressed because of spoilage activity and antimicrobial compounds formation are two processes separated in time. 25. kongres ČSSM 2010 „Mikroorganismy a kvalita života“, 15. – 18. 9. 2010, Stará Lesná, Vysoké Tatry, SR. Zborník abstraktov, 2010, ISBN 970-80-970477-8-8.
dcterms:title
Možnosti prevence vzniku vad fermentovaných mléčných výrobků Possibilities of prevention of defects formation in fermented dairy products Možnosti prevence vzniku vad fermentovaných mléčných výrobků
skos:prefLabel
Možnosti prevence vzniku vad fermentovaných mléčných výrobků Možnosti prevence vzniku vad fermentovaných mléčných výrobků Possibilities of prevention of defects formation in fermented dairy products
skos:notation
RIV/26722861:_____/10:PREVEN10!RIV11-MSM-26722861
n3:aktivita
n12:Z n12:P
n3:aktivity
P(2B06053), Z(MSM2672286101)
n3:dodaniDat
n4:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n11:8680302 n11:6619053 n11:8254672 n11:4183770
n3:druhVysledku
n14:O
n3:duvernostUdaju
n13:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
272875
n3:idVysledku
RIV/26722861:_____/10:PREVEN10
n3:jazykVysledku
n8:cze
n3:klicovaSlova
antimicrobial activity of lactobacilli; prevention of over-acidification
n3:klicoveSlovo
n6:prevention%20of%20over-acidification n6:antimicrobial%20activity%20of%20lactobacilli
n3:kontrolniKodProRIV
[B502C3254879]
n3:obor
n10:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n15:2B06053
n3:rokUplatneniVysledku
n4:2010
n3:tvurceVysledku
Dráb, Vladimír Roubal, Petr Němečková, Irena Lacmanová, Iva Volná, Lucie
n3:zamer
n16:MSM2672286101