This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALBCABL10%21RIV11-MSM-26722861/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALBCABL10%21RIV11-MSM-26722861
rdf:type
n7:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko. S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko. Undesirable enzymatic activities (proteolysis, lipolysis, decarboxylase activity) of B. cereus and B. licheniformis at 6, 12, 25 and 30 °C were tested by means of cultivation plate methods. 72 % of B. cereus strains produced these enzymes after cultivation 12 °C/6 days, but none of tested strains grew after 6 °C/21 days. Moreover, B. cereus spore density about 10 cfu/ml was sufficient to spoil milk stored at 12 °C. To prevent of heat-resistant spoilage enzymes, keeping of chilling chain and exerting the steps to prevent B. cereus species from milk contamination can be recommended. On the other hand B. licheniformis does not signify risk of spoilage under the chilling conditions. Formed biogenic amines, as detected by the screening plate method, were below the detection level of the ion-exchange chromatographic method in the milk samples, so they seem not to be a risk for dairy products.
dcterms:title
Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
skos:prefLabel
Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
skos:notation
RIV/26722861:_____/10:LBCABL10!RIV11-MSM-26722861
n3:aktivita
n16:Z
n3:aktivity
Z(MSM2672286101)
n3:cisloPeriodika
123
n3:dodaniDat
n17:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n10:8680302 n10:6619053
n3:druhVysledku
n14:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
274837
n3:idVysledku
RIV/26722861:_____/10:LBCABL10
n3:jazykVysledku
n5:cze
n3:klicovaSlova
B.cereus and B.licheniformis; undesirable enzymatic activities proteolysis, lipolysis and decarboxylase activity; milk and milk products
n3:klicoveSlovo
n8:B.cereus%20and%20B.licheniformis n8:undesirable%20enzymatic%20activities%20proteolysis n8:milk%20and%20milk%20products n8:lipolysis%20and%20decarboxylase%20activity
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[A9003583592D]
n3:nazevZdroje
Mlékařské listy
n3:obor
n13:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n17:2010
n3:svazekPeriodika
2010
n3:tvurceVysledku
Buňka, F. Roubal, Petr Němečková, Irena Hanušová, J.
n3:zamer
n12:MSM2672286101
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
3