This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AMLECNA09%21RIV10-MSM-26722861/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AMLECNA09%21RIV10-MSM-26722861
rdf:type
n10:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká jako odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále průmyslově využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení. Vznikající kyselina mléčná může být využita pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na tvorbu co nejvyššího množství kyseliny mléčné. Současně bylo provedeno porovnání s fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447. Whey as waste product occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nutritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentation of sweet way by the strains of lactic acid bacteria is one of these possibilities. Obtained lactic acid it can be polymerize on polylactate and used father for gel and folia production. In our work we aim on selection the most suitable strains from the Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the same time we made comparison with a milk substrate. The differences between various substrates and in speed and deep of media souring were founded. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from the wide group of strains. Also the other strains Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation. Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká jako odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále průmyslově využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení. Vznikající kyselina mléčná může být využita pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na tvorbu co nejvyššího množství kyseliny mléčné. Současně bylo provedeno porovnání s fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
dcterms:title
Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactate and production of biodegradated plastics Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
skos:prefLabel
Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactate and production of biodegradated plastics Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
skos:notation
RIV/26722861:_____/09:MLECNA09!RIV10-MSM-26722861
n3:aktivita
n5:P n5:Z
n3:aktivity
P(2B08071), Z(MSM2672286101)
n3:cisloPeriodika
115
n3:dodaniDat
n14:2010
n3:domaciTvurceVysledku
n7:3511537
n3:druhVysledku
n18:J
n3:duvernostUdaju
n8:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
350851
n3:idVysledku
RIV/26722861:_____/09:MLECNA09
n3:jazykVysledku
n12:cze
n3:klicovaSlova
utilization of lactic acid bacteria; biodegradated plastic
n3:klicoveSlovo
n6:biodegradated%20plastic n6:utilization%20of%20lactic%20acid%20bacteria
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[ACF657549812]
n3:nazevZdroje
Mlékařské listy
n3:obor
n17:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n16:2B08071
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2009
n3:svazekPeriodika
2009
n3:tvurceVysledku
Nehyba, Antonín Šalaková, Alexandra Sedlařík, Vladimír Drbohlav, Jan Cicvárek, Jiří
n3:zamer
n15:MSM2672286101
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
3