This HTML5 document contains 51 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000596%21RIV12-MZE-25328859/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000596%21RIV12-MZE-25328859
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu. Common cultivars of wheat (T. aestivum L.) have red colour of grain which is controlled by one to three dominant alleles R-A1a (on chromosome 3AL), R-B1b (on 3BL) and R-D1b (on 3DL); white grain is determined by recessive constitution of the alleles. Yellow colour is determined by a large spectrum of alleles responsible for biosynthetic pathways of enzyme phytoene synthase (on 7A, 7B, 5A), blue aleurone is determined by alleles Ba1 (on 4BS) and Ba2 (on 4A), purple pericarp by Pp1 (on 7B), Pp2 (on 7A), Pp3a, Pp3b (on 2A). The differences in grain colour are caused by the presence of polyphenols, tannins, anthocyanins and carotenoids. The overview of collected wheat donors with unusual grain colour and some of its typical characters are presented. In different kernel tissues there are different amounts of coloured substances that affect their content in the flour and meal and thus their content in bakery and biscuit products. The genes on different chromosomes can be combined and used for development of wheats with higher content of antioxidants. Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu.
dcterms:title
Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství Wheats with different grain colour and their use in food processing Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství
skos:prefLabel
Wheats with different grain colour and their use in food processing Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství
skos:notation
RIV/25328859:_____/11:#0000596!RIV12-MZE-25328859
n5:predkladatel
n12:ico%3A25328859
n3:aktivita
n13:P
n3:aktivity
P(QI91B095)
n3:cisloPeriodika
12
n3:dodaniDat
n15:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n11:3823431 n11:4686845 n11:2375273 n11:4151895
n3:druhVysledku
n14:J
n3:duvernostUdaju
n6:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
225113
n3:idVysledku
RIV/25328859:_____/11:#0000596
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
grain colour; wheat; antioxidants; food processing
n3:klicoveSlovo
n10:wheat n10:grain%20colour n10:antioxidants n10:food%20processing
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[E4A24779072C]
n3:nazevZdroje
Úroda
n3:obor
n18:GE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
8
n3:projekt
n17:QI91B095
n3:rokUplatneniVysledku
n15:2011
n3:svazekPeriodika
59
n3:tvurceVysledku
Vaculová, Kateřina Kadlíková, Michaela Podhorná, Jana Jirsa, Ondřej Kurečka, Radim Novotná, Pavla Vyhnánek, Tomáš Martinek, Petr
s:issn
0139-6013
s:numberOfPages
7