This HTML5 document contains 39 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F25328859%3A_____%2F09%3A%230000627%21RIV12-MSM-25328859/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F25328859%3A_____%2F09%3A%230000627%21RIV12-MSM-25328859
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
Odolnost odrůd k původcům chorob je geneticky podmíněný znak. Jak se tedy může tato hospodářsky významná vlastnost ztrácet? Chorobu vyvolává specifický mikroorganismus (patogen) a odpověď na naši otázku je třeba hledat právě na jeho straně. Každý organismus včetně hostitelů a jejich patogenů podléhá vývoji (mikroevoluci). V důsledku dlouhodobé koevoluce mezi rostlinami a jejich patogeny se na straně hostitelů (rostlin) vytvořily mechanismy bránící rostlinu před napadením určitým patogenem, tedy geny odolnosti. Ty jsou využívány k vyšlechtění odolných odrůd. V důsledku evoluce se však na straně patogenu vytvářejí mechanismy umožňující patogenu získat výživu, tedy napadat i odrůdy nesoucí geny odolnosti, a to díky vzniku genů virulence. V důsledku působení evolučních sil dochází ke zvyšování četnosti virulentních jedinců v populaci patogenu a úměrně s tím i k napadení odrůd s daným genem odolnosti. Tak dochází ke „ztrátě“ odolnosti odrůd. Pro efektivní využití odolnosti odrůd lze uvést následná doporučení: 1) pěstovat odrůdy s účinnou odolností k danému patogenu (vedle ochrany samotných odolných odrůd se tím zamezí tvorbě spor, které by mohly způsobit napadení ostatních pěstovaných odrůd), 2) využívat aktuální informace o odolnosti odrůd (evoluce patogenu může probíhat velmi rychle a starší údaje o odolnosti odrůd mohou být neaktuální), 3) vyvarovat se nadměrného pěstování odrůd se stejným genetickým základem odolnosti k původci příslušné choroby (s výjimkou genu mlo; odrůdy s tímto genem se mohou pěstovat bez omezení). The resistance of cultivars to disease causal agents is a genetically determined character. How can the economically important property lose then? The disease is induced by a specific microorganism (pathogen) and the answer to our question must primarily be sought on its side. Every organism, including hosts and their pathogens, is subjected to development (micro-evolution). Due to long-term coevolution between plants and their pathogens, mechanisms protecting the plant against infection by a certain pathogen, i.e. resistance genes, have generated on the side of hosts (plants). These are employed in breeding resistant cultivars. However, due to evolution, on the side of the pathogen, mechanisms emerge that enable the pathogen to obtain nutrition, it means to attack even cultivars possessing resistance genes thanks to the emergence of virulence genes. As a result of acting evolutionary forces, the frequency of virulence individuals in the pathogen population as well as infection of cultivars with a certain resistance gene increase. Thus, cultivars “lose” their resistance. To effectively exploit resistance of cultivars, the recommendations are as follows: 1) to grow cultivars with effective resistance to the given pathogen (beside protecting resistant cultivars, spores that could induce infection of the other grown cultivars are prevented to develop), 2) to use current information about resistance of cultivars (the pathogen evolution can be very fast and old data on cultivar resistance can be out-of-date), 3) to avoid excessive growing cultivars with the same genetic background of resistance to the pathogen of the corresponding disease (except the gene mlo; growing cultivars with this gene is not restricted). Odolnost odrůd k původcům chorob je geneticky podmíněný znak. Jak se tedy může tato hospodářsky významná vlastnost ztrácet? Chorobu vyvolává specifický mikroorganismus (patogen) a odpověď na naši otázku je třeba hledat právě na jeho straně. Každý organismus včetně hostitelů a jejich patogenů podléhá vývoji (mikroevoluci). V důsledku dlouhodobé koevoluce mezi rostlinami a jejich patogeny se na straně hostitelů (rostlin) vytvořily mechanismy bránící rostlinu před napadením určitým patogenem, tedy geny odolnosti. Ty jsou využívány k vyšlechtění odolných odrůd. V důsledku evoluce se však na straně patogenu vytvářejí mechanismy umožňující patogenu získat výživu, tedy napadat i odrůdy nesoucí geny odolnosti, a to díky vzniku genů virulence. V důsledku působení evolučních sil dochází ke zvyšování četnosti virulentních jedinců v populaci patogenu a úměrně s tím i k napadení odrůd s daným genem odolnosti. Tak dochází ke „ztrátě“ odolnosti odrůd. Pro efektivní využití odolnosti odrůd lze uvést následná doporučení: 1) pěstovat odrůdy s účinnou odolností k danému patogenu (vedle ochrany samotných odolných odrůd se tím zamezí tvorbě spor, které by mohly způsobit napadení ostatních pěstovaných odrůd), 2) využívat aktuální informace o odolnosti odrůd (evoluce patogenu může probíhat velmi rychle a starší údaje o odolnosti odrůd mohou být neaktuální), 3) vyvarovat se nadměrného pěstování odrůd se stejným genetickým základem odolnosti k původci příslušné choroby (s výjimkou genu mlo; odrůdy s tímto genem se mohou pěstovat bez omezení).
dcterms:title
Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? Why do cultivars lose resistance to diseases?
skos:prefLabel
Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? Why do cultivars lose resistance to diseases?
skos:notation
RIV/25328859:_____/09:#0000627!RIV12-MSM-25328859
n3:aktivita
n9:Z
n3:aktivity
Z(MSM2532885901)
n3:cisloPeriodika
3
n3:dodaniDat
n10:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n11:3336824
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
336664
n3:idVysledku
RIV/25328859:_____/09:#0000627
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
barley cultivars; lose of resistance; plant diseases
n3:klicoveSlovo
n5:plant%20diseases n5:lose%20of%20resistance n5:barley%20cultivars
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[974CAF5A17CB]
n3:nazevZdroje
Obilnářské listy
n3:obor
n12:GF
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2009
n3:svazekPeriodika
17
n3:tvurceVysledku
Dreiseitl, Antonín
n3:zamer
n16:MSM2532885901
s:issn
1212-138X
s:numberOfPages
2