This HTML5 document contains 40 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399%21RIV09-MSM-25328859/
n4http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399%21RIV09-MSM-25328859
rdf:type
n17:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The glutenin allele Glu-D1d encoding HMW glutenin subunits 5+10 was used to increase bread-making quality of triticale. Glu-D1d was transferred from wheat chromosome 1D to triticale chromosome 1R using translocation. Triticale donors with chromosome 1R translocations were developed at University of California, USA. Triticale lines possessing different types of chromosome 1R translocations with Glu-D1d, have been developed. The bread-making quality of triticale has been improved, but there has still been higher a-amylase activity that causes a low FN, which is usually lower than in wheat. We suppose triticale developed for baking will retain properties typical for this crop: better amino acid composition in grain, better ability to use nutrients from soil, higher level of health status as compared to wheat, resistance to some abiotic factors and good yields in regions where wheat is not profitable. It will lead to extending the use of triticale in the field in which wheat has been dominating until now. Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominuje pšenice. Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominuje pšenice.
dcterms:title
Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat
skos:prefLabel
Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice
skos:notation
RIV/25328859:_____/08:#0000399!RIV09-MSM-25328859
n3:aktivita
n10:Z
n3:aktivity
Z(MSM2532885901)
n3:cisloPeriodika
příloha
n3:dodaniDat
n4:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n16:4151895
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n12:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
383244
n3:idVysledku
RIV/25328859:_____/08:#0000399
n3:jazykVysledku
n8:cze
n3:klicovaSlova
triticale; bread-making quality; Glu-D1d; breeding
n3:klicoveSlovo
n9:triticale n9:bread-making%20quality n9:Glu-D1d n9:breeding
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[215DD9D9B972]
n3:nazevZdroje
Úroda
n3:obor
n15:GE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n4:2008
n3:svazekPeriodika
56
n3:tvurceVysledku
Martinek, Petr
n3:zamer
n5:MSM2532885901
s:issn
0139-6013
s:numberOfPages
7