This HTML5 document contains 51 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F25271121%3A_____%2F05%3A%230000355%21RIV06-MZE-25271121/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F25271121%3A_____%2F05%3A%230000355%21RIV06-MZE-25271121
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading-unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic index (BHI 0,5) the harmonic mean value of characteristic hysteresis losses and degree of elasticity at formation of bruise spots of 0.5 cm3 in volume. Bylo analyzováno 22 odrůd hrušní. Většina z nich byla testována v testech stlačení (metodou zátěž-uvolnění) mezi dvěma plochými pevnými destičkami, tak aby bylo možno určit citlivost jednotlivých odrůd vůči stlačení. Analýza obdržených výsledků ukázala,že z pohledu mechaniky roste citlivost vůči otlačení jak s klesajícím stupněm elasticity tak se ztrátou hysteréze. Protože spolu oba parametry negativně korelují byla definována nová spolehlivá mechanická veličina jako hodnota odrůdové odolnosti vůči otlačení: Harmonický index otlačitelnosti (BHI 0,5)-průměrná hodnota ztráty hysteréze a stupně elasticity při formování otlačených míst o velikosti 0,5 cm3. Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading-unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic index (BHI 0,5) the harmonic mean value of characteristic hysteresis losses and degree of elasticity at formation of bruise spots of 0.5 cm3 in volume.
dcterms:title
Susceptibility of pear varieties to bruising Susceptibility of pear varieties to bruising Citlivost plodů odrůd hrušní k otlačení
skos:prefLabel
Susceptibility of pear varieties to bruising Citlivost plodů odrůd hrušní k otlačení Susceptibility of pear varieties to bruising
skos:notation
RIV/25271121:_____/05:#0000355!RIV06-MZE-25271121
n3:strany
231-238
n3:aktivita
n10:P n10:Z
n3:aktivity
P(QD1053), Z(MSM6046070905)
n3:cisloPeriodika
3
n3:dodaniDat
n11:2006
n3:domaciTvurceVysledku
n13:7620330
n3:druhVysledku
n9:J
n3:duvernostUdaju
n6:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
545523
n3:idVysledku
RIV/25271121:_____/05:#0000355
n3:jazykVysledku
n12:eng
n3:klicovaSlova
Pears; bruising; compression; impact; bruise volume; absorbed energy; hysteresis losses; degree of elasticity; bruising harmonic index; shape; quality
n3:klicoveSlovo
n4:bruising%20harmonic%20index n4:compression n4:shape n4:impact n4:quality n4:degree%20of%20elasticity n4:Pears n4:bruising n4:hysteresis%20losses n4:absorbed%20energy n4:bruise%20volume
n3:kodStatuVydavatele
NL - Nizozemsko
n3:kontrolniKodProRIV
[4751735FC7D7]
n3:nazevZdroje
Postharvest Biology and Technology
n3:obor
n15:GC
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:projekt
n14:QD1053
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2005
n3:svazekPeriodika
38
n3:tvurceVysledku
Blahovec, Jiří Paprštein, František
n3:zamer
n17:MSM6046070905
s:issn
0925-5214
s:numberOfPages
8