This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F25271121%3A_____%2F01%3A92051_1%21RIV%2F2002%2FMZE%2FVSUOH2%2FN/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F25271121%3A_____%2F01%3A92051_1%21RIV%2F2002%2FMZE%2FVSUOH2%2FN
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Odrůdy jabloní (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) a hrušní (´Clappova´, ´Williamsova´, ´Koporečka´, ´Charneuská´) byly vybrány vzhledem k různé citlivosti k mrazu a podle původu (včetně domácích českých odrůd). Odrůdy jabloní a hrušní byly introdukovány do in vitro kultur. Méně než 5% explantátů vykazovalo viditelnou kontaminaci po uskutečnění sterilizační procedury. Odrůdy reagovaly odlišně během prorůstání v in vitro kulturách. Koeficient multiplikace po jednom měsíci v in vitro kultuře na mediu MS s 1mg/l BAP ( 6-benzylaminopurin) se pohyboval mezi 1,2 až 4,2 v závislosti na odrůdě. Jednotlivé genotypy se lišily v morfologii výhonu (formování kalusu, úzké a nerozvinuté listy). Otužovaní in vitro výhonků jabloní a hrušní při +4°C prokazatelně zvýšilo mrazuodolnost zkoumaných odrůd. Přežití in vitro pěstovaných odrůd jabloní a hrušní se zvýšilo z -2 °C až -5 °C (neotužované rostliny) na -6 °C až -13°C (otužované rostliny) v závislosti na odrůdě. Apple cultivars (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) and pear cultivars (´Clapp's Favourite´, ´Williams Pear´, ´Koporečka´, ´Charneu´) were chosen according to their cold hardiness and their origin (including original Czech cultivars). Selected cultivars of pear and apple were introduced in in vitro cultures. Less than 5% of initial explants became visibly contaminated with microorganism. Different cultivars did not respond in the same way during in vitro proliferation. Multiplication rate after one month on MS medium with 1 mg/l BAP (6- benzylaminopurine) varied from 1.2 to 4.2 depending on the cultivars. Genotypes differed in shoot morphology (callus formation, narrow and not expanded leaves). Cold hardening at + 4°C enhanced their tolerance to low temperature. Their average survival increased from -2°C to -5°C (non-treated plants) to -6°C to -13°C (cold treated plants) depending on the cultivar.
dcterms:title
Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57 In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
skos:prefLabel
Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57 In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
skos:notation
RIV/25271121:_____/01:92051_1!RIV/2002/MZE/VSUOH2/N
n3:strany
51-57
n3:aktivita
n7:P
n3:aktivity
P(EP9205)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n12:2002
n3:domaciTvurceVysledku
n9:7620330
n3:druhVysledku
n10:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
695376
n3:idVysledku
RIV/25271121:_____/01:92051_1
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
In vitro culture, apple, pear, contamination, multiplication, cold hardening,cultivar.
n3:klicoveSlovo
n4:cultivar. n4:multiplication n4:cold%20hardening n4:In%20vitro%20culture n4:pear n4:contamination n4:apple
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[B6E811D8A0BF]
n3:nazevZdroje
Vědecké práce ovocnářské
n3:obor
n13:EI
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:pocetUcastnikuAkce
0
n3:pocetZahranicnichUcastnikuAkce
0
n3:projekt
n17:EP9205
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2001
n3:svazekPeriodika
17
n3:tvurceVysledku
Paprštein, František
s:issn
0231-6900
s:numberOfPages
7