This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n10http://localhost/temp/predkladatel/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87315%21RIV11-MSM-26310___/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87315%21RIV11-MSM-26310___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method. Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu
dcterms:title
Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra). Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra). Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).
skos:prefLabel
Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra). Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra). Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).
skos:notation
RIV/00216305:26310/10:PU87315!RIV11-MSM-26310___
n3:aktivita
n12:S n12:Z
n3:aktivity
S, Z(MSM0021630501)
n3:dodaniDat
n6:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n9:5960622 n9:5167809 n9:5622069 n9:7477260
n3:druhVysledku
n13:O
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
262755
n3:idVysledku
RIV/00216305:26310/10:PU87315
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
elder berry, sensory active compounds, SPME, GC
n3:klicoveSlovo
n5:elder%20berry n5:GC n5:sensory%20active%20compounds n5:SPME
n3:kontrolniKodProRIV
[4ABBEB34ED41]
n3:obor
n17:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2010
n3:tvurceVysledku
Vítová, Eva Zemanová, Jana Hýsková, Eva Divišová, Radka
n3:zamer
n11:MSM0021630501
n10:organizacniJednotka
26310