This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n5http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n8https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216305%3A26310%2F04%3APU52736%21RIV12-MSM-26310___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n18http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216305%3A26310%2F04%3APU52736%21RIV12-MSM-26310___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případn Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případn Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.
dcterms:title
Falšování červených vín anthokyany bezu černého Falšování červených vín anthokyany bezu černého Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans
skos:prefLabel
Falšování červených vín anthokyany bezu černého Falšování červených vín anthokyany bezu černého Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans
skos:notation
RIV/00216305:26310/04:PU52736!RIV12-MSM-26310___
n3:aktivita
n4:I
n3:aktivity
I
n3:dodaniDat
n18:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n16:4011171 n16:2348837
n3:druhVysledku
n13:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
564127
n3:idVysledku
RIV/00216305:26310/04:PU52736
n3:jazykVysledku
n15:cze
n3:klicovaSlova
adulteration, red wine, anthocyan, Sambucus nigra
n3:klicoveSlovo
n10:Sambucus%20nigra n10:red%20wine n10:adulteration n10:anthocyan
n3:kontrolniKodProRIV
[8EBF41AB72FF]
n3:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n3:obor
n14:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n18:2004
n3:tvurceVysledku
Kučera, Pavel Kundrát, Michal Vošmerová, Dagmar Šabata, Pavel Vespalcová, Milena
n3:typAkce
n7:CST
n3:zahajeniAkce
2004-05-24+02:00
s:numberOfPages
3
n20:hasPublisher
VÚPP 2004
n8:isbn
80-902671-8-1
n5:organizacniJednotka
26310