This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216305%3A26310%2F04%3APU45555%21RIV06-MSM-26310___/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216305%3A26310%2F04%3APU45555%21RIV06-MSM-26310___
rdf:type
n9:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The aim of this work was to identify FFA of Niva cheese and to determine their affect to oreganoleptic properties of cheese. Sýr Niva (50 % sušiny, 55 % tuku v sušině) patří do skupiny sýrů s plísní v těstě, pro jeho vzhled je typický mramorovaný porost modré nebo modrozelené plísně Penicillium roqueforti na řezu. Vyrábí se z pasterovaného kravského mléka. Vyznačuje se výraznou pikantní chutí a vůní, jejíž podstatu tvoří těkavé aromatické látky, především methylketony, alkoholy a volné mastné kyseliny. Tyto sloučeniny vznikají během zrání sýra z mléčného tuku. Rozklad tuku je způsoben lipolytickou aktivitou somatických buněk a mikroorganismů, hlavně plísní, proto je u plísňových sýrů velmi důležitý. Plíseň Penicillium roqueforti má výraznou lipolytickou aktivitu, tudíž dochází přednostně k enzymatickým změnám (hydrolýza, oxidace) mléčného tuku před jeho oxidací vzdušným kys líkem. Rozkladem mléčného tuku vzniká glycerol a volné mastné kyseliny. Mastné kyseliny přispívají k chutnosti plísňových sýrů přímo i nepřímo jako prekursory dalších aromatických látek, např. ketonů, alkoholů, laktonů a esterů. Na druhé straně překroče Sýr Niva (50 % sušiny, 55 % tuku v sušině) patří do skupiny sýrů s plísní v těstě, pro jeho vzhled je typický mramorovaný porost modré nebo modrozelené plísně Penicillium roqueforti na řezu. Vyrábí se z pasterovaného kravského mléka. Vyznačuje se výraznou pikantní chutí a vůní, jejíž podstatu tvoří těkavé aromatické látky, především methylketony, alkoholy a volné mastné kyseliny. Tyto sloučeniny vznikají během zrání sýra z mléčného tuku. Rozklad tuku je způsoben lipolytickou aktivitou somatických buněk a mikroorganismů, hlavně plísní, proto je u plísňových sýrů velmi důležitý. Plíseň Penicillium roqueforti má výraznou lipolytickou aktivitu, tudíž dochází přednostně k enzymatickým změnám (hydrolýza, oxidace) mléčného tuku před jeho oxidací vzdušným kys líkem. Rozkladem mléčného tuku vzniká glycerol a volné mastné kyseliny. Mastné kyseliny přispívají k chutnosti plísňových sýrů přímo i nepřímo jako prekursory dalších aromatických látek, např. ketonů, alkoholů, laktonů a esterů. Na druhé straně překroče
dcterms:title
Vliv volných MK na chutnost sýra Niva Vliv volných MK na chutnost sýra Niva Influence of FFA to Niva cheese flavour
skos:prefLabel
Vliv volných MK na chutnost sýra Niva Influence of FFA to Niva cheese flavour Vliv volných MK na chutnost sýra Niva
skos:notation
RIV/00216305:26310/04:PU45555!RIV06-MSM-26310___
n5:strany
688-688
n5:aktivita
n15:Z
n5:aktivity
Z(MSM 263100020)
n5:cisloPeriodika
8
n5:dodaniDat
n14:2006
n5:domaciTvurceVysledku
n7:8771073 n7:5134803 n7:5960622 n7:7663617 n7:5167809
n5:druhVysledku
n18:J
n5:duvernostUdaju
n12:S
n5:entitaPredkladatele
n10:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
593103
n5:idVysledku
RIV/00216305:26310/04:PU45555
n5:jazykVysledku
n11:cze
n5:klicovaSlova
fatty acids
n5:klicoveSlovo
n8:fatty%20acids
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[D6DA0A76D488]
n5:nazevZdroje
Chemické Listy
n5:obor
n17:GM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n5:pocetTvurcuVysledku
5
n5:rokUplatneniVysledku
n14:2004
n5:svazekPeriodika
98
n5:tvurceVysledku
Zemanová, Jana Bezděková, Šárka Vítová, Eva Loupancová, Blanka Babák, Libor
n5:zamer
n16:MSM%20263100020
s:issn
0009-2770
s:numberOfPages
1
n13:organizacniJednotka
26310