This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216275%3A25520%2F12%3A39895186%21RIV13-MSM-25520___/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216275%3A25520%2F12%3A39895186%21RIV13-MSM-25520___
rdf:type
skos:Concept n9:Vysledek
dcterms:description
S rozvojem nových moderních převazových materiálů se věnuje stále větší pozornost léčbě ran. Je to oblast, která stojí mnoho utrpení i peněz. Převazy podporující vlhké hojení vnesly do problematiky nový pohled na hojení. Jedno však zůstává stejné - nutnost řádné výživy obsahující dostatek bílkovin, energie i mikronutrientů nezbytných pro hojení. U podvyživeného člověka se rána hojí obtížně, podvyživený člověk se snadněji proleží. Kniha podává základní informace o různých druzích ran a jejich hojení (obtížně se hojící rána, bércové vředy, proleženiny, diabetická noha apod.), o potřebných substrátech v jednotlivých fázích hojení, o specifikách hojení ran u podvyživených, u obézních nebo u seniorů. Stručně jsou zmíněny principy vlhkého hojení a základní typy převazových materiálů. Je popsáno rozdělení bílkovin a jejich zdroje ve stravě i umělé výživě, obdobně jsou zpracovány mikronutrienty. V kapitole Otázky a odpovědi jsou zpracovány nejčastější dotazy ohledně výživy s ohledem na podporu hojení. Výživa je zdůrazňována jako základ léčby, bez níž sebelepší převazový materiál nemusí mít tak dobrý efekt, jaký se od něj očekává. Jsou jmenovány a popsány všechny typy nutriční podpory (včetně správné hydratace): běžná strava, obohacení modulovými dietetiky, doplnění enterální výživou k popíjení. Je stručně popsána výživa enterální (domácí - formou PEGu nebo sondy), je velmi stručně zmíněna výživa parenterální. Doporučení pro správnou výživu podporující hojení jsou převedena do praktické aplikace. Jídelníčky i recepty upřednostňují potraviny bohaté na potřebné živiny. Jedna kapitola je věnována receptům pro domácí použití přípravků umělé výživy. V přílohách jsou tabulky obsahu některých živin a energie v potravinách a další informace. Kniha je určena pro pacienty s obtížně se hojícími ranami, jejich blízké nebo pečovatele. The book is focused on the main aspects of wound healing and its connection with a proper diet including recipies of meals with adequate amount of protein and micronutrients. S rozvojem nových moderních převazových materiálů se věnuje stále větší pozornost léčbě ran. Je to oblast, která stojí mnoho utrpení i peněz. Převazy podporující vlhké hojení vnesly do problematiky nový pohled na hojení. Jedno však zůstává stejné - nutnost řádné výživy obsahující dostatek bílkovin, energie i mikronutrientů nezbytných pro hojení. U podvyživeného člověka se rána hojí obtížně, podvyživený člověk se snadněji proleží. Kniha podává základní informace o různých druzích ran a jejich hojení (obtížně se hojící rána, bércové vředy, proleženiny, diabetická noha apod.), o potřebných substrátech v jednotlivých fázích hojení, o specifikách hojení ran u podvyživených, u obézních nebo u seniorů. Stručně jsou zmíněny principy vlhkého hojení a základní typy převazových materiálů. Je popsáno rozdělení bílkovin a jejich zdroje ve stravě i umělé výživě, obdobně jsou zpracovány mikronutrienty. V kapitole Otázky a odpovědi jsou zpracovány nejčastější dotazy ohledně výživy s ohledem na podporu hojení. Výživa je zdůrazňována jako základ léčby, bez níž sebelepší převazový materiál nemusí mít tak dobrý efekt, jaký se od něj očekává. Jsou jmenovány a popsány všechny typy nutriční podpory (včetně správné hydratace): běžná strava, obohacení modulovými dietetiky, doplnění enterální výživou k popíjení. Je stručně popsána výživa enterální (domácí - formou PEGu nebo sondy), je velmi stručně zmíněna výživa parenterální. Doporučení pro správnou výživu podporující hojení jsou převedena do praktické aplikace. Jídelníčky i recepty upřednostňují potraviny bohaté na potřebné živiny. Jedna kapitola je věnována receptům pro domácí použití přípravků umělé výživy. V přílohách jsou tabulky obsahu některých živin a energie v potravinách a další informace. Kniha je určena pro pacienty s obtížně se hojícími ranami, jejich blízké nebo pečovatele.
dcterms:title
Diet Supporting Wound Healing Dieta na podporu hojení ran Dieta na podporu hojení ran
skos:prefLabel
Dieta na podporu hojení ran Diet Supporting Wound Healing Dieta na podporu hojení ran
skos:notation
RIV/00216275:25520/12:39895186!RIV13-MSM-25520___
n9:predkladatel
n20:orjk%3A25520
n3:aktivita
n15:I
n3:aktivity
I
n3:dodaniDat
n5:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n16:1486179
n3:druhVysledku
n10:B
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
131183
n3:idVysledku
RIV/00216275:25520/12:39895186
n3:jazykVysledku
n8:cze
n3:klicovaSlova
micronutrients; protein intake; recipies; nutrition supporting the healing; Wound healing
n3:klicoveSlovo
n4:Wound%20healing n4:nutrition%20supporting%20the%20healing n4:recipies n4:protein%20intake n4:micronutrients
n3:kontrolniKodProRIV
[029EA94C99B7]
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Dieta na podporu hojení ran
n3:obor
n12:FB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetStranKnihy
190
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2012
n3:tvurceVysledku
Kala Grofová, Zuzana
s:numberOfPages
190
n14:hasPublisher
Forsapi
n19:isbn
978-80-87250-21-1
n13:organizacniJednotka
25520