This HTML5 document contains 51 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898008%21RIV15-MSM-25310___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898008%21RIV15-MSM-25310___
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
The main aim of this work was introduction of a method with sufficient extract efficiency for extraction of capsaicinoids from chilli. The main requirement was to fill up the principles of green analytical chemistry. For this reason, Pressurised Hot Water Extraction (PHWE) was chosen. As an extract reagent, hot water under high pressure was used. Firstly, optimisation of the extraction based on Central Composite Design was carried out. Then, individual real samples were analysed. Separation and identification of individual capsaicinoids were performed by using Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography with Mass Spectrometry (RP-HPLC/MS). Four alkaloids were quantified: capsaicin, dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin and nonivamide. Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid. Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid.
dcterms:title
Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou
skos:prefLabel
Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou
skos:notation
RIV/00216275:25310/14:39898008!RIV15-MSM-25310___
n3:aktivita
n12:S n12:I
n3:aktivity
I, S
n3:dodaniDat
n5:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n9:5943957 n9:3799794 n9:6495001 n9:8088462 n9:8428751
n3:druhVysledku
n11:D
n3:duvernostUdaju
n17:S
n3:entitaPredkladatele
n20:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
16233
n3:idVysledku
RIV/00216275:25310/14:39898008
n3:jazykVysledku
n7:cze
n3:klicovaSlova
HPLC; PHWE; Extraction; Capsaicin
n3:klicoveSlovo
n8:HPLC n8:PHWE n8:Extraction n8:Capsaicin
n3:kontrolniKodProRIV
[B2285CFD7989]
n3:mistoKonaniAkce
Ostrava
n3:mistoVydani
Ostrava
n3:nazevZdroje
Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
n3:obor
n10:CB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2014
n3:tvurceVysledku
Bajer, Tomáš Kremr, Daniel Bajerová, Petra Eisner, Aleš Ventura, Karel
n3:typAkce
n13:CST
n3:zahajeniAkce
2014-05-06+02:00
s:numberOfPages
4
n18:hasPublisher
Ostravská univerzita v Ostravě
n14:isbn
978-80-7464-359-0
n15:organizacniJednotka
25310