This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n20https://schema.org/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216224%3A14410%2F10%3A00044146%21RIV11-MSM-14410___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216224%3A14410%2F10%3A00044146%21RIV11-MSM-14410___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou. Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou. There are some names of meals or of drinks that are called univerbizates (in Czech): univerbization in Czech is a process by which the words of a multiverbal lexeme fuse into a single or univerbized lexeme: koprová omáčka fuses into koprovka, uzené maso fuses into uzené, gothajský salám into gothaj. The words that are called univerbizates are almost derived from adjectives with suffix -ový (koprový) or from adjectives with suffix -ský (uherský) by suffixes -ák or -ka (koprová omáčka fuses into koprovka, uherský salám fuses into uherák), some of the univerbizates are formed by conversion (gothaj from gothajský salám) or some of them are products of ellipse of one word of multiverbal lexeme (uzené is result of ellipse of word maso in multiverbal lexeme uzené maso).
dcterms:title
Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages)
skos:prefLabel
Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages) Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
skos:notation
RIV/00216224:14410/10:00044146!RIV11-MSM-14410___
n4:aktivita
n9:V
n4:aktivity
V
n4:dodaniDat
n6:2011
n4:domaciTvurceVysledku
n13:3460258
n4:druhVysledku
n16:D
n4:duvernostUdaju
n7:S
n4:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
266988
n4:idVysledku
RIV/00216224:14410/10:00044146
n4:jazykVysledku
n12:cze
n4:klicovaSlova
multiverbal form; univerbized form; gastronomy; suffix; ellipse; fuse
n4:klicoveSlovo
n8:multiverbal%20form n8:univerbized%20form n8:fuse n8:ellipse n8:gastronomy n8:suffix
n4:kontrolniKodProRIV
[6C9DD7D5E9CC]
n4:mistoKonaniAkce
Praha
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevZdroje
Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.
n4:obor
n5:AI
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n4:pocetTvurcuVysledku
1
n4:rokUplatneniVysledku
n6:2010
n4:tvurceVysledku
Kolářová, Ivana
n4:typAkce
n19:EUR
n4:zahajeniAkce
2009-04-15+02:00
s:numberOfPages
5
n17:hasPublisher
Univerzita Karlova v Praze. Nakladatelství Karolinum
n20:isbn
978-80-246-1756-5
n18:organizacniJednotka
14410