This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216224%3A14310%2F01%3A00006057%21RIV08-MSM-14310___/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216224%3A14310%2F01%3A00006057%21RIV08-MSM-14310___
rdf:type
skos:Concept n10:Vysledek
dcterms:description
Polyfenolic compunds in wine exhibit important biological effects: a) Antioxidation effect It has been clinically proved that consumption of red wine leads to increase in level of HDL (high density lipids)in blood. b) Anticancer effect In 1997 the team of dr. Pezzuto (Illinois University, Chicago, USA) has published an article about anticancer effect of resveratrolu. It has been found in vitro and in vivo, that all stages of the cancer process have been inhibited by resveratrol. Its presence increased concentration of enzyme of quinone-reductase, which metabolically detoxicates carcinogens. Resveratrol also exhibited antiprecipitation effect in blood and inhibited the activity of cyclooxygenase-1 (COX-1) and hyperoxydases. Moreover, mice fed with a carcinogen, resveratrol inhibited the cancer progress. Polyfenolické látky ve víně mají významné biologické účinky: a) Antioxidační efekt Bylo klinicky zjištěno, že konzumace červeného vína, vede ke zvýšení krevní hladiny HDL (high density lipids) b) Protirakovinný efekt V roce 1997 zveřejnil tým dr. Pezzuta z illinoiské Univerzity z Chicaga (USA) článek o protirakovinném působení resveratrolu. Bylo zjistěno in vitro i in vivo, že všechny fáze rakovinného procesu byly inhibovány resveratrolem, jehož přítomnost zvyšovala koncentraci enzymu chinon-reduktázy, která metabolicky detoxikuje karcinogeny. Resveratrol také vykazoval protisrážlivý efekt krve a inhiboval aktivitu cyklooxygenázy-1 (COX-1) a hyperoxydáz, navíc u myší, kterým byl podáván karcinogen, též inhiboval rakovinný proces. Polyfenolické látky ve víně mají významné biologické účinky: a) Antioxidační efekt Bylo klinicky zjištěno, že konzumace červeného vína, vede ke zvýšení krevní hladiny HDL (high density lipids) b) Protirakovinný efekt V roce 1997 zveřejnil tým dr. Pezzuta z illinoiské Univerzity z Chicaga (USA) článek o protirakovinném působení resveratrolu. Bylo zjistěno in vitro i in vivo, že všechny fáze rakovinného procesu byly inhibovány resveratrolem, jehož přítomnost zvyšovala koncentraci enzymu chinon-reduktázy, která metabolicky detoxikuje karcinogeny. Resveratrol také vykazoval protisrážlivý efekt krve a inhiboval aktivitu cyklooxygenázy-1 (COX-1) a hyperoxydáz, navíc u myší, kterým byl podáván karcinogen, též inhiboval rakovinný proces.
dcterms:title
Je víno zdravé? Resveratrol ano Is wine healthful? Resveratrol is. Je víno zdravé? Resveratrol ano
skos:prefLabel
Je víno zdravé? Resveratrol ano Je víno zdravé? Resveratrol ano Is wine healthful? Resveratrol is.
skos:notation
RIV/00216224:14310/01:00006057!RIV08-MSM-14310___
n4:aktivita
n13:Z
n4:aktivity
Z(MSM 143100011)
n4:dodaniDat
n12:2008
n4:domaciTvurceVysledku
n7:6955231 n7:1902555
n4:druhVysledku
n17:B
n4:duvernostUdaju
n9:S
n4:entitaPredkladatele
n19:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
683823
n4:idVysledku
RIV/00216224:14310/01:00006057
n4:jazykVysledku
n15:cze
n4:klicovaSlova
resveratrol; wine; polyphenols
n4:klicoveSlovo
n11:resveratrol n11:polyphenols n11:wine
n4:kontrolniKodProRIV
[0ADC189C22CC]
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevEdiceCisloSvazku
Vesmír 80(2), 374
n4:nazevZdroje
Je víno zdravé? Resveratrol ano
n4:obor
n8:CB
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetStranKnihy
2
n4:pocetTvurcuVysledku
2
n4:rokUplatneniVysledku
n12:2001
n4:tvurceVysledku
Pazourek, Jiří Havel, Josef
n4:zamer
n16:MSM%20143100011
s:numberOfPages
2
n6:hasPublisher
Vesmír
n18:organizacniJednotka
14310