This HTML5 document contains 43 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10271917%21RIV15-MSM-11310___/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10271917%21RIV15-MSM-11310___
rdf:type
skos:Concept n10:Vysledek
dcterms:description
Flavonoids are naturally abundant phenolic compounds present in green plants. Animals do not produce flavonoids; however, they may receive them in plant foods. Their name is derived from the Latin word flavus - yellow, after their usual colour, which gives colour to certain flowers and fruits. They thus serve to attract pollinators and facilitate seed dispersal. In plants, they are usually present in the form of glycosides, especially in epidermal cells and mesophyll. Flavonoids have various functions in plants, such as protection against UV radiation and oxidative stress. They also serve as a defence against herbivores and some pathogens. In addition, flavonoids affect the transport of the plant hormone auxin, which participates in allelopathic interactions between organisms. Flavonoids are secondary plant metabolites that show a wide range of health effects on the human body. These include antioxidant, venotonic, analgesic, antiviral, anti-inflammatory, anxiolytic and sedative effects. Plants containing large amounts of flavonoids have always been used in folk medicine. One major flavonoid is luteolin, which is the main topic of this review. Large amounts of luteolin are contained in a number of types of fruit, vegetables, herbs and spices. Examples of frequently used culinary plants high in flavonoids are celery, parsley, green peppers, broccoli, carrots, artichokes, rosemary, thyme, mint, sage and chamomile. A high content of luteolin is also present in peanut hulls and dyer's rocket (Reseda luteola L.). A number of current studies deal with Japanese thistle (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) because this plant contains extraordinary amounts of luteolin with many medicinal effects. Flavonoidy jsou v přírodě hojně zastoupené fenolické látky, přítomné v zelených rostlinách. Živočichové flavonoidy netvoří, mohou je však přijímat v rostlinné potravě. Jejich název je odvozen z latinského slova flavus - žlutý, a to podle jejich nejčastějšího zbarvení. Způsobují proto barevnost některých květů a plodů a slouží tak k lákání opylovačů i šíření semen. V rostlinách jsou přítomny obvykle ve formě glykosidů především v epidermálních buňkách a v mezofylu. Flavonoidy mají v rostlinách různé funkce, např. ochranu před UV zářením a oxidativním stresem a obranu před herbivory a některými patogeny. Ovlivňují také transport rostlinného hormonu auxinu a podílejí se na alelopatických interakcích mezi organismy. Flavonoidy jsou sekundárními metabolity rostlin. Na lidský organismus vykazují řadu léčebných účinků, např. antioxidační, venotonický, analgetický, protivirový, protizánětlivý, anxiolytický a sedativní. Rostliny obsahující velké množství flavonoidů se odedávna používají v lidovém léčitelství. Významným flavonoidem je také luteolin, kterému je věnován tento přehledový článek. Velké množství luteolinu obsahuje řada druhů ovoce, zeleniny, léčivých bylin i koření, z těch nejběžnějších a často v kuchyni používaných rostlin je to např. celer, petržel, zelená paprika, brokolice, mrkev, artyčok, rozmarýn, tymián, máta, šalvěj nebo heřmánek. Vysoký obsah luteolinu mají také arašídové slupky a rýt barvířský (Reseda luteola L.). V současné době probíhá řada studií s pcháčem japonským (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) - rostlinou s vysokým obsahem luteolinu a mnoha léčivými účinky. Flavonoidy jsou v přírodě hojně zastoupené fenolické látky, přítomné v zelených rostlinách. Živočichové flavonoidy netvoří, mohou je však přijímat v rostlinné potravě. Jejich název je odvozen z latinského slova flavus - žlutý, a to podle jejich nejčastějšího zbarvení. Způsobují proto barevnost některých květů a plodů a slouží tak k lákání opylovačů i šíření semen. V rostlinách jsou přítomny obvykle ve formě glykosidů především v epidermálních buňkách a v mezofylu. Flavonoidy mají v rostlinách různé funkce, např. ochranu před UV zářením a oxidativním stresem a obranu před herbivory a některými patogeny. Ovlivňují také transport rostlinného hormonu auxinu a podílejí se na alelopatických interakcích mezi organismy. Flavonoidy jsou sekundárními metabolity rostlin. Na lidský organismus vykazují řadu léčebných účinků, např. antioxidační, venotonický, analgetický, protivirový, protizánětlivý, anxiolytický a sedativní. Rostliny obsahující velké množství flavonoidů se odedávna používají v lidovém léčitelství. Významným flavonoidem je také luteolin, kterému je věnován tento přehledový článek. Velké množství luteolinu obsahuje řada druhů ovoce, zeleniny, léčivých bylin i koření, z těch nejběžnějších a často v kuchyni používaných rostlin je to např. celer, petržel, zelená paprika, brokolice, mrkev, artyčok, rozmarýn, tymián, máta, šalvěj nebo heřmánek. Vysoký obsah luteolinu mají také arašídové slupky a rýt barvířský (Reseda luteola L.). V současné době probíhá řada studií s pcháčem japonským (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) - rostlinou s vysokým obsahem luteolinu a mnoha léčivými účinky.
dcterms:title
Luteolin - a useful flavonoid Luteolin - užitečný flavonoid Luteolin - užitečný flavonoid
skos:prefLabel
Luteolin - a useful flavonoid Luteolin - užitečný flavonoid Luteolin - užitečný flavonoid
skos:notation
RIV/00216208:11310/14:10271917!RIV15-MSM-11310___
n3:aktivita
n5:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n11:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n17:8759022
n3:druhVysledku
n7:J
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
26769
n3:idVysledku
RIV/00216208:11310/14:10271917
n3:jazykVysledku
n12:cze
n3:klicovaSlova
toxicology; pharmacology; medicine; bio-pharmaceutical; luteolin; flavonoid
n3:klicoveSlovo
n9:luteolin n9:bio-pharmaceutical n9:toxicology n9:flavonoid n9:medicine n9:pharmacology
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[4FB5CF39EA71]
n3:nazevZdroje
Prevence úrazů, otrav a násilí
n3:obor
n16:FR
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2014
n3:svazekPeriodika
10
n3:tvurceVysledku
Navrátilová, Zdeňka Patočka, Jiří
s:issn
1801-0261
s:numberOfPages
5
n15:organizacniJednotka
11310