This HTML5 document contains 43 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10288152%21RIV15-MSM-11110___/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10288152%21RIV15-MSM-11110___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The recent results of research in the field of nutritional immunology have a wide impact on health protection and promotion-related activities. There is a great deal of evidence showing that the inadequate or lowered nutritional intake is reflected in both protein-energetic malnutrition and immune system disorders. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of non-enzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spread of chronic non-communicable diseases. Evidence mainly points to the pathogenic role of advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism over a whole life span. Currently, these factors are regarded as one of a row of causations with strong negative influence on health and the most frequent causative agents of increasing chronic disease burden in all countries which adopt a %22westernized lifestyle%22. Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly %22západní%22 životní styl. Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products), a oxidace proteinů (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky kumulující se ve vnitřním prostředí organismu v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčinu růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly %22západní%22 životní styl.
dcterms:title
Health Aspects of Thermal Food Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin
skos:prefLabel
Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin Health Aspects of Thermal Food
skos:notation
RIV/00216208:11110/14:10288152!RIV15-MSM-11110___
n3:aktivita
n15:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
4
n3:dodaniDat
n4:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n12:4898362
n3:druhVysledku
n16:J
n3:duvernostUdaju
n10:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
57222
n3:idVysledku
RIV/00216208:11110/14:10288152
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
Advanced Oxidation Protein Products (AOPP); Advanced Lipoxidation End products (ALE); Advanced Glycation End products (AGE); processed foods; chronic non-communicable diseases - etiology
n3:klicoveSlovo
n6:Advanced%20Glycation%20End%20products%20%28AGE%29 n6:Advanced%20Lipoxidation%20End%20products%20%28ALE%29 n6:Advanced%20Oxidation%20Protein%20Products%20%28AOPP%29 n6:chronic%20non-communicable%20diseases n6:processed%20foods
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[89F579130F48]
n3:nazevZdroje
Hygiena
n3:obor
n14:FM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n4:2014
n3:svazekPeriodika
59
n3:tvurceVysledku
Bencko, Vladimír Šima, Petr Turek, Bohumil
s:issn
1802-6281
s:numberOfPages
6
n17:organizacniJednotka
11110