This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n8http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10288132%21RIV15-MSM-11110___/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10288132%21RIV15-MSM-11110___
rdf:type
n3:Vysledek skos:Concept
rdfs:seeAlso
http://www.prolekare.cz/linkout/48100
dcterms:description
Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl. A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of nonenzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spreading of chronic non-infectious diseases. Evidence mainly points towards a pathogenic role for advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism during the whole life span. Currently, they are often regarded as one of a row of causations having strong negative influence on the health and causative agents of chronic diseases burden in all countries, which adopt the westernized lifestyle.
dcterms:title
Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
skos:prefLabel
Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases
skos:notation
RIV/00216208:11110/14:10288132!RIV15-MSM-11110___
n5:aktivita
n11:I
n5:aktivity
I
n5:cisloPeriodika
1
n5:dodaniDat
n6:2015
n5:domaciTvurceVysledku
n17:4898362
n5:druhVysledku
n13:J
n5:duvernostUdaju
n15:S
n5:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
40620
n5:idVysledku
RIV/00216208:11110/14:10288132
n5:jazykVysledku
n18:cze
n5:klicovaSlova
westernized lifestyle; processed foods; chronic disease; AOPP; ALE; AGE
n5:klicoveSlovo
n7:processed%20foods n7:AGE n7:westernized%20lifestyle n7:AOPP n7:ALE n7:chronic%20disease
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[385D0797C15B]
n5:nazevZdroje
Praktický lékař
n5:obor
n9:FM
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:rokUplatneniVysledku
n6:2014
n5:svazekPeriodika
94
n5:tvurceVysledku
Turek, Bohumil Bencko, Vladimír Šíma, Petr
s:issn
0032-6739
s:numberOfPages
6
n8:organizacniJednotka
11110