This HTML5 document contains 53 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001030%21RIV14-MZE-00027162/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001030%21RIV14-MZE-00027162
rdf:type
skos:Concept n18:Vysledek
dcterms:description
In this study we characterised gut microbiota of chickens before and after the administration of antibiotics. In the first experiment we characterised gut microbiota of 15-week-old layers prior and two days after antibiotic therapy with streptomycin or tetracycline. In the second experiment we described gut microbiota of 46-weeks-old laying hens. The hens were subjected to two days of therapy which was repeated for additional two days after 12 days of antibiotic withdrawal. This enabled us to characterise dynamics of the changes after antibiotic administration and to identify bacteria repeatedly resistant to streptomycin and tetracycline. Pyrosequencing of PCR amplified V3/V4 variable regions of 16S rRNA genes showed that microbiota were composed mainly by representatives from 5 phyla - Proteobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes, Fusobacteria and Actinobacteria. Microbiota composition of 15-week-old layers and 46-week-old laying hens was different since counts of representatives of Lactobacillaceae formed dominant part of microbiota in the second experiment. Complexity of gut microbiota decreased up to 94 in older hens after antibiotic administration and representatives of Enterobacteriaceae and Enterococcaceae were repeatedly resistant to both antibiotics V této práci jsme se zaměřili na charakterizaci změn ve střevní mikroflóře drůbeže po podání antibiotik. V prvním pokusu jsme charakterizovali střevní mikroflóru po dvoudenním podávání streptomycinu a tetracyklinu 15 týdenním kuřicím. V druhém pokusu jsme charakterizovali mikroflóru 46 týdenních nosnic a sledovali jsme ji nejen před a po podání antibiotik, jako v předchozím pokusu, ale i při opakování antibiotické léčby o 12 dní později. Získané znalosti nám umožnily charakterizovat dynamiku změn po podání antibiotik a identifikovat bakterie, které jsou opakovaně rezistentní na streptomycin a tetracyklin. Pyrosekvenování V3/V4 variabilní oblasti genu pro 16S rRNA ukázalo, že mikroflóra je tvořena zejména zástupci 5 kmenů - Proteobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes, Fusobacteria aActinobacteria. Složení mikroflóry se u kuřic a starších nosnic lišilo a to zejména v počtu zástupců čeledi Lactobacillaceae, která tvořila ve druhém pokusu dominantní složku mikroflóry. Po antibiotické léčbě se snížila diverzita bakteriálního společenství až o 94procent. Rezistence na obě antibiotika byla opakovaně zjištěna u zástupců čeledí Enterobacteriaceae a Enterococcaceae. V této práci jsme se zaměřili na charakterizaci změn ve střevní mikroflóře drůbeže po podání antibiotik. V prvním pokusu jsme charakterizovali střevní mikroflóru po dvoudenním podávání streptomycinu a tetracyklinu 15 týdenním kuřicím. V druhém pokusu jsme charakterizovali mikroflóru 46 týdenních nosnic a sledovali jsme ji nejen před a po podání antibiotik, jako v předchozím pokusu, ale i při opakování antibiotické léčby o 12 dní později. Získané znalosti nám umožnily charakterizovat dynamiku změn po podání antibiotik a identifikovat bakterie, které jsou opakovaně rezistentní na streptomycin a tetracyklin. Pyrosekvenování V3/V4 variabilní oblasti genu pro 16S rRNA ukázalo, že mikroflóra je tvořena zejména zástupci 5 kmenů - Proteobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes, Fusobacteria aActinobacteria. Složení mikroflóry se u kuřic a starších nosnic lišilo a to zejména v počtu zástupců čeledi Lactobacillaceae, která tvořila ve druhém pokusu dominantní složku mikroflóry. Po antibiotické léčbě se snížila diverzita bakteriálního společenství až o 94procent. Rezistence na obě antibiotika byla opakovaně zjištěna u zástupců čeledí Enterobacteriaceae a Enterococcaceae.
dcterms:title
Gut microbiota of egg layers and changes induced by antibiotic therapy Střevní mikroflóra nosnic a změny vyvolané antibiotickou léčbou Střevní mikroflóra nosnic a změny vyvolané antibiotickou léčbou
skos:prefLabel
Gut microbiota of egg layers and changes induced by antibiotic therapy Střevní mikroflóra nosnic a změny vyvolané antibiotickou léčbou Střevní mikroflóra nosnic a změny vyvolané antibiotickou léčbou
skos:notation
RIV/00027162:_____/13:#0001030!RIV14-MZE-00027162
n18:predkladatel
n19:ico%3A00027162
n5:aktivita
n13:Z n13:P
n5:aktivity
P(ED0006/01/01), Z(MZE0002716202)
n5:cisloPeriodika
4
n5:dodaniDat
n12:2014
n5:domaciTvurceVysledku
n6:6666329 n6:9320156 n6:7153643 n6:9231625 n6:8456194 n6:1703552
n5:druhVysledku
n17:J
n5:duvernostUdaju
n14:S
n5:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
108256
n5:idVysledku
RIV/00027162:_____/13:#0001030
n5:jazykVysledku
n10:cze
n5:klicovaSlova
Gut microbiota; the gut; chicken; poultry
n5:klicoveSlovo
n9:Gut%20microbiota n9:chicken n9:poultry n9:the%20gut
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[5492DF193E50]
n5:nazevZdroje
Veterinářství
n5:obor
n7:EE
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n5:pocetTvurcuVysledku
6
n5:projekt
n11:ED0006%2F01%2F01
n5:rokUplatneniVysledku
n12:2013
n5:svazekPeriodika
63
n5:tvurceVysledku
Faldyna, Martin Havlíčková, Hana Rychlík, Ivan Šišák, František Juřicová, Helena Vídeňská, Petra
n5:zamer
n15:MZE0002716202
s:issn
0506-8231
s:numberOfPages
4