This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001012%21RIV14-MZE-00027162/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001012%21RIV14-MZE-00027162
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa. V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa. A new regulation on breeding, slaughtering and processing of crocodiles as slaughter animals came into force in the Czech Republic. Farm breeding of crocodiles is common especially in Africa, Asia, Australia and North America; it is rather unusual in Europe. Consumption of crocodile meat may pose a risk mainly by the possible presence of bacterial and parasitic agents. Crocodiles are significant reservoirs of Salmonella spp., which can be subsequently present in their meat. Among parasites, Trichinella spp., Spirometra spp., Anisakis spp. and Pentastomida are primarily of interest. From the nutritional point of view, crocodile meat is lower in fat and sodium in comparison with other meats. It has a higher content of proteins and polyunsaturated fatty acids. Even though the crocodile breeding comprises several specificities, it is crucial to meet the good hygiene and manufacturing practices and HACCP procedures at the farm and slaughterhouse level and during meat processing, the same as in the case of any other slaughter animals.
dcterms:title
Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
skos:prefLabel
Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
skos:notation
RIV/00027162:_____/13:#0001012!RIV14-MZE-00027162
n16:predkladatel
n17:ico%3A00027162
n4:aktivita
n12:P n12:Z
n4:aktivity
P(ED0006/01/01), P(QJ1210113), Z(MZE0002716202)
n4:cisloPeriodika
3
n4:dodaniDat
n8:2014
n4:domaciTvurceVysledku
n7:1624660 n7:5202272
n4:druhVysledku
n10:J
n4:duvernostUdaju
n15:S
n4:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
83806
n4:idVysledku
RIV/00027162:_____/13:#0001012
n4:jazykVysledku
n19:cze
n4:klicovaSlova
crocodile farming; crocodile meat; public health; Salmonella spp.; parasites; composition of crocodile meat
n4:klicoveSlovo
n9:crocodile%20farming n9:crocodile%20meat n9:Salmonella%20spp. n9:parasites n9:public%20health n9:composition%20of%20crocodile%20meat
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[C2F464067CF7]
n4:nazevZdroje
Maso
n4:obor
n11:EE
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n4:pocetTvurcuVysledku
2
n4:projekt
n14:QJ1210113 n14:ED0006%2F01%2F01
n4:rokUplatneniVysledku
n8:2013
n4:svazekPeriodika
24
n4:tvurceVysledku
Klanicová, Barbora Lorencová, Alena
n4:zamer
n18:MZE0002716202
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
5