This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027162%3A_____%2F12%3A%230000897%21RIV13-MZE-00027162/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027162%3A_____%2F12%3A%230000897%21RIV13-MZE-00027162
rdf:type
skos:Concept n6:Vysledek
dcterms:description
Původci alimentárních onemocnění mohou být priony, viry, bakterie, plísně a parazité. Díky adaptaci enterálních virů na specifické prostředí gastrointestinálního traktu, jsou odolní a mohou tak přežívat v řadě surovin či potravin během zpracování nebo skladování. Mezi nejčastější virové původce způsobující onemocnění z potravin patří noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Infekce těmito viry se projevují jako gastroenteritidy nebo hepatitidy. U viru hepatitidy E bylo potvrzeno, že se jedná o zoonózu, u norovirů se zoonotický potenciál pouze předpokládá. Vzhledem k tomu, že kultivace těchto virů na buněčných liniích je velice problematická, k jejich detekci ve vzorcích se využívají především molekulárně biologické metody založené na PCR nebo NASBA. Rostoucí význam virů jako původců alimentárních onemocnění potvrzuje i fakt, že Codex Alimentarius bude rozšířen o zásady hygieny potravin pro kontrolu virů v potravinách. Původci alimentárních onemocnění mohou být priony, viry, bakterie, plísně a parazité. Díky adaptaci enterálních virů na specifické prostředí gastrointestinálního traktu, jsou odolní a mohou tak přežívat v řadě surovin či potravin během zpracování nebo skladování. Mezi nejčastější virové původce způsobující onemocnění z potravin patří noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Infekce těmito viry se projevují jako gastroenteritidy nebo hepatitidy. U viru hepatitidy E bylo potvrzeno, že se jedná o zoonózu, u norovirů se zoonotický potenciál pouze předpokládá. Vzhledem k tomu, že kultivace těchto virů na buněčných liniích je velice problematická, k jejich detekci ve vzorcích se využívají především molekulárně biologické metody založené na PCR nebo NASBA. Rostoucí význam virů jako původců alimentárních onemocnění potvrzuje i fakt, že Codex Alimentarius bude rozšířen o zásady hygieny potravin pro kontrolu virů v potravinách. Alimentary diseases can be caused by prions, viruses, bacteria, fungi and parasites. These foodborne (enteric) viruses are adapted to specific environment of host gastrointestinal tract and are resistant outside the host organism. Therefore they are able to survive in feedstock and foodstuff during processing and storage. The most common agents of alimentary diseases are noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus. These viruses are responsible for gastroenteritis or hepatitis. The hepatitis E virus was recognized as zoonotic pathogen recently, while the zoonotic potential of noroviruses is still discussed. Due to problematic cultivation of foodborne viruses on cell cultures, molecular biological methods based on PCR or NASBA are used for their detection. Increasing importance of viruses as causes of alimentary diseases is acknowledged by the fact that Codex Alimentarius will be extended by hygiene policies for virus control of foodstuff.
dcterms:title
Viry jako původci alimentárních infekcí Viruses as causative agents of foodborne diseases Viry jako původci alimentárních infekcí
skos:prefLabel
Viry jako původci alimentárních infekcí Viry jako původci alimentárních infekcí Viruses as causative agents of foodborne diseases
skos:notation
RIV/00027162:_____/12:#0000897!RIV13-MZE-00027162
n6:predkladatel
n7:ico%3A00027162
n5:aktivita
n15:P n15:Z
n5:aktivity
P(ED0006/01/01), P(VG20102015011), Z(MZE0002716202)
n5:cisloPeriodika
2
n5:dodaniDat
n14:2013
n5:domaciTvurceVysledku
n8:2655292 n8:2233169 n8:6439802
n5:druhVysledku
n10:J
n5:duvernostUdaju
n17:S
n5:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
177537
n5:idVysledku
RIV/00027162:_____/12:#0000897
n5:jazykVysledku
n18:cze
n5:klicovaSlova
Alimentary diseases; gastroeneteritis; hepatitis; zoonosis; higher-risk food, Codex Alimentarius
n5:klicoveSlovo
n11:higher-risk%20food n11:zoonosis n11:hepatitis n11:Alimentary%20diseases n11:gastroeneteritis n11:Codex%20Alimentarius
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[44E84BCF3E80]
n5:nazevZdroje
Veterinářství
n5:obor
n16:EE
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n5:pocetTvurcuVysledku
3
n5:projekt
n9:VG20102015011 n9:ED0006%2F01%2F01
n5:rokUplatneniVysledku
n14:2012
n5:svazekPeriodika
62
n5:tvurceVysledku
Vašíčková, Petra Derflová, Jitka Pavlík, Ivo
n5:zamer
n19:MZE0002716202
s:issn
0506-8231
s:numberOfPages
5