This HTML5 document contains 53 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n21http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n10https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000223%21RIV08-MZE-00027162/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000223%21RIV08-MZE-00027162
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereal-lupine diet (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). Nebyl prokázán negativní vliv diet s lupinou na jatečné hodnoty a nutriční kvalitu masa. Příznivé zastoupení linolenové kyseliny v semeni lupiny pozitivně ovlivnilo n-6/n-3 poměr nenasycených mastných kyselin v lipidech masa P3 skupiny vůči K1 a P1. Průkazně lepší ukazatele senzorické analýzy masa byly zjištěny u textury, šťavnatosti a chuti u P3 ve srovnání s K1, K2 a P1. Uvedené výsledky naznačují možnost náhrady živočišné bílkoviny a sóji v dietě výkrmových prasat ověřovanou lupinou za předpokladu suplementace diety aminokyselinami a tukem. The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the FA profile of meat lipids. Five groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed the following diets: control groups (K1) - diet containing fish meal, (K2) - diet containing extracted soy meal; experimental groups (P1) - diet containing lupine, (P2) - diet containing lupine and amino acids, (P3) - diet containing lupine, amino acids and fat. No adverse effect of lupine containing diet on nutritional quality of meat was observed. Optimum content of linolenic acid in lupine seeds had a favourable effect on n-6/n-3 PUFA ratio in meat lipids of P3 group in comparison with K1 and P1 groups. By sensory meat analysis, significantly better characteristics were found for texture, juiciness and taste in P3 in comparison with K1, K2 and P1 groups. Lupine inclusion in pig diets may have a beneficial effect on pork FA composition and its sensory parameters. Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereal-lupine diet (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). Nebyl prokázán negativní vliv diet s lupinou na jatečné hodnoty a nutriční kvalitu masa. Příznivé zastoupení linolenové kyseliny v semeni lupiny pozitivně ovlivnilo n-6/n-3 poměr nenasycených mastných kyselin v lipidech masa P3 skupiny vůči K1 a P1. Průkazně lepší ukazatele senzorické analýzy masa byly zjištěny u textury, šťavnatosti a chuti u P3 ve srovnání s K1, K2 a P1. Uvedené výsledky naznačují možnost náhrady živočišné bílkoviny a sóji v dietě výkrmových prasat ověřovanou lupinou za předpokladu suplementace diety aminokyselinami a tukem.
dcterms:title
Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa The effect of white lupine in the diet on meat quality of market pigs Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa
skos:prefLabel
The effect of white lupine in the diet on meat quality of market pigs Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa
skos:notation
RIV/00027162:_____/07:#0000223!RIV08-MZE-00027162
n3:strany
368;371
n3:aktivita
n16:P n16:Z
n3:aktivity
P(QG60142), Z(MSM 432100001), Z(MZE0002716201)
n3:dodaniDat
n8:2008
n3:domaciTvurceVysledku
n18:8003149 n18:2563177 n18:8347107
n3:druhVysledku
n11:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
458407
n3:idVysledku
RIV/00027162:_____/07:#0000223
n3:jazykVysledku
n7:cze
n3:klicovaSlova
lupine; Amiga; fatty acids profile; sensory evaluation; pork
n3:klicoveSlovo
n4:Amiga n4:lupine n4:fatty%20acids%20profile n4:sensory%20evaluation n4:pork
n3:kontrolniKodProRIV
[EBF79F217F54]
n3:mistoKonaniAkce
Nitra
n3:mistoVydani
Nitra
n3:nazevZdroje
III. Vědecká konference s mezinárodní účastí Bezpečnost a kontrola potravin, Nitra
n3:obor
n6:GH
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n21:QG60142
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2007
n3:tvurceVysledku
Trčková, Martina Simeonovová, J. Zralý, Zdeněk Písaříková, Bohumila Jůzl, M.
n3:typAkce
n15:EUR
n3:zahajeniAkce
2007-03-28+02:00
n3:zamer
n17:MZE0002716201 n17:MSM%20432100001
s:numberOfPages
4
n13:hasPublisher
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
n10:isbn
978-80-8069-861-4