This HTML5 document contains 38 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000468%21RIV14-MZE-00027022/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000468%21RIV14-MZE-00027022
rdf:type
skos:Concept n9:Vysledek
dcterms:description
V tlustém střevu se vyskytuje několik set druhů mikroorganismů. Některé z nich mají pozitivní vliv na zdraví hostitele, obecně nazývané probiotické a některé mají negativní vliv.Vše závisí na jejich množství a stavu prostředí.Prostředí střevního lumen je ovlivňováno zejména potravou a metabolickými produkty ostatních mikroorganismů. Jedním z významných produktů je kyselina máselná produkovaná klostridiemi, která je využívána střevními goblet buňkami k tvorbě mukózy.Její hlavní význam spočívá v ochraně střevní stěny. Jiným příkladem metabolického produktu heterofermentativních bakterií je mannitol,alkoholický cukr, který je nositelem několika benefitních efektů.Mannitol je znám jako ochrana organismů při jejich vystavení stresovým situacím.Má osmoprotektivní a antioxidační účinky a zvyšuje přežívání umírajících buněk.Mannitol produkující bakterie mléčného kvašení mohou být aplikovány do potravin, což může vést k fermentovaným produktům potravin se zvláštním nutričním významem. In the colon there are several hundred types of microorganisms. Some of them have a positive impact on the health of the host, generally called probiotic and some have a negative impact. It all depends on their relative amounts and environmental status. The environment of the intestinal lumen is influenced mainly by food and metabolic products of microorganisms. One of the most important products is butyric acid, produced by Clostridia, which is used by intestinal goblet cell formation mucosa up. Its main importance lies in the protection of the intestinal wall. Another example of a metabolic product of heterofermentative bacteria is mannitol, a sugar alcohol, which carries several beneficial essential effects. Mannitol is known to protect organisms under exposure to stressful situations. Mannitol has osmoprotective and antioxidant effects and enhances survival of dying cells. Mannitol producing lactic acid bacteria can be applied to foods, which can lead to fermented food products with a special nutritional significance. V tlustém střevu se vyskytuje několik set druhů mikroorganismů. Některé z nich mají pozitivní vliv na zdraví hostitele, obecně nazývané probiotické a některé mají negativní vliv.Vše závisí na jejich množství a stavu prostředí.Prostředí střevního lumen je ovlivňováno zejména potravou a metabolickými produkty ostatních mikroorganismů. Jedním z významných produktů je kyselina máselná produkovaná klostridiemi, která je využívána střevními goblet buňkami k tvorbě mukózy.Její hlavní význam spočívá v ochraně střevní stěny. Jiným příkladem metabolického produktu heterofermentativních bakterií je mannitol,alkoholický cukr, který je nositelem několika benefitních efektů.Mannitol je znám jako ochrana organismů při jejich vystavení stresovým situacím.Má osmoprotektivní a antioxidační účinky a zvyšuje přežívání umírajících buněk.Mannitol produkující bakterie mléčného kvašení mohou být aplikovány do potravin, což může vést k fermentovaným produktům potravin se zvláštním nutričním významem.
dcterms:title
Vlastnosti probiotických bakterií Properties of probiotic microorganisms Vlastnosti probiotických bakterií
skos:prefLabel
Vlastnosti probiotických bakterií Vlastnosti probiotických bakterií Properties of probiotic microorganisms
skos:notation
RIV/00027022:_____/13:00000468!RIV14-MZE-00027022
n9:predkladatel
n10:ico%3A00027022
n3:aktivita
n13:Z
n3:aktivity
Z(MZE0002702202)
n3:dodaniDat
n11:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n5:8072256 n5:4971728
n3:druhVysledku
n15:O
n3:duvernostUdaju
n6:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
114318
n3:idVysledku
RIV/00027022:_____/13:00000468
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
probiotic microorganisms; Clostridia; butyric acid; heterofermentative bacteria; mannitol
n3:klicoveSlovo
n4:Clostridia n4:probiotic%20microorganisms n4:heterofermentative%20bacteria n4:mannitol n4:butyric%20acid
n3:kontrolniKodProRIV
[5C78245A0C65]
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2013
n3:tvurceVysledku
Erban, Vladimír Eichlerová, Eva
n3:zamer
n16:MZE0002702202