This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000250%21RIV12-MSM-00027022/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000250%21RIV12-MSM-00027022
rdf:type
skos:Concept n15:Vysledek
dcterms:description
Popis výsledku anglicky (R46-R49) Phenylketonuria is a genetic disease incurred due to mutation in the gene for enzyme phenylalaninhydroxylase, causing the accumulation of phenylalanine in the body and irreversible damage of the nervous system. The only way of treatment is the elimination diet, consisting in minimizing the intake of phenylalanine, especially in childhood. The aim was to develop new food products for patients at acceptable price and sensory quality. As the main raw material were used rice flour and next starches and maltodextrins. Fermented products were developed using strains with significant proteolytic activity of Lactobacillus paracasei and unfermented products as drinks, desserts, spreads, and dressing. The density of probiotic bacteria in fermented product was fulfilled on the end of the consumption according to the Regulation No. 370/2008. Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb. Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb.
dcterms:title
Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
skos:prefLabel
Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
skos:notation
RIV/00027022:_____/11:00000250!RIV12-MSM-00027022
n15:predkladatel
n18:ico%3A00027022
n3:aktivita
n13:P
n3:aktivity
P(2B06047)
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n7:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n4:5221900 n4:8900426 n4:2900548
n3:druhVysledku
n10:J
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
240860
n3:idVysledku
RIV/00027022:_____/11:00000250
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
phenylketonuria; rice flour; Lactobacillus paracasei
n3:klicoveSlovo
n11:phenylketonuria n11:Lactobacillus%20paracasei n11:rice%20flour
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[1835B4618992]
n3:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
7
n3:projekt
n9:2B06047
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2011
n3:svazekPeriodika
N
n3:tvurceVysledku
Rysová, Jana Marta, Pechačová Michael, Binder Laknerová, Ivana Irena, Němečková Jitka, Peroutková Gabrovská, Dana
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
3