This HTML5 document contains 40 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000248%21RIV09-MZE-00027022/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000248%21RIV09-MZE-00027022
rdf:type
skos:Concept n15:Vysledek
dcterms:description
Z běžně konzumované zeleniny mají vysoký obsah folátů špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice. Vzhledem k vysoké spotřebě, navzdory nižšímu obsahu folátů, lze za dobrý zdroj považovat i brambory, mrkev a bílé zelí. Při vaření zeleniny dochází ke ztrátám folátů. U růžičkové kapusty, květáku a brokolice činí ztráty přibližně 25 %. U špenátu, kapusty a mrkve zůstává zachováno dokonce méně než 50% původního množství folátů. Je doporučeno, pokud je to možné, konzumovat čerstvou zeleninu a při kulinární úpravě volit šetrné postupy. Z běžně konzumované zeleniny mají vysoký obsah folátů špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice. Vzhledem k vysoké spotřebě, navzdory nižšímu obsahu folátů, lze za dobrý zdroj považovat i brambory, mrkev a bílé zelí. Při vaření zeleniny dochází ke ztrátám folátů. U růžičkové kapusty, květáku a brokolice činí ztráty přibližně 25 %. U špenátu, kapusty a mrkve zůstává zachováno dokonce méně než 50% původního množství folátů. Je doporučeno, pokud je to možné, konzumovat čerstvou zeleninu a při kulinární úpravě volit šetrné postupy. High content of folate was found in spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli. Regarding to the high consumption, potatoes, carrot and white cabbage are good folate sources as well, even with lower folate contents. During vegetable boiling the losses of folate occur. Losses up to 25% were found during cooking of Brussels sprouts, cauliflower and broccoli. Less than 50% of original folate is retained in cooked spinach, cabbage and carrot. It is recommended, in cases it is possible, to consume fresh vegetables or to select mild conditions for culinary treatment.
dcterms:title
Zelenina jako zdroj folátů Vegetable as a source of folates Zelenina jako zdroj folátů
skos:prefLabel
Zelenina jako zdroj folátů Vegetable as a source of folates Zelenina jako zdroj folátů
skos:notation
RIV/00027022:_____/08:9P000248!RIV09-MZE-00027022
n3:aktivita
n14:Z
n3:aktivity
Z(MZE0002702201)
n3:cisloPeriodika
3
n3:dodaniDat
n11:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n12:7472234 n12:8019169
n3:druhVysledku
n6:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
406678
n3:idVysledku
RIV/00027022:_____/08:9P000248
n3:jazykVysledku
n13:cze
n3:klicovaSlova
vegetables; folate
n3:klicoveSlovo
n9:folate n9:vegetables
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[EFDDC56BAC2A]
n3:nazevZdroje
Výživa a potraviny
n3:obor
n4:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n11:2008
n3:svazekPeriodika
36
n3:tvurceVysledku
Holasová, Marie Fiedlerová, Vlasta
n3:zamer
n10:MZE0002702201
s:issn
1211-846X
s:numberOfPages
2