This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n3https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010017%21RIV%2F2005%2FMZE%2FM04005%2FN/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010017%21RIV%2F2005%2FMZE%2FM04005%2FN
rdf:type
n17:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Several types of diet fibre have positive (bifidogenic) influence on the probiotic microflora and its development in the guts. Probiotics (microbial population) and prebiotics (dietetic fibre) together create synbiotics, which are one of the rapid developing spheres in the food research. Passing the digestive tract the bacteries are exposed to the influence of several factors, which decreased their vitality. As the most important is reported the pH shock during the stomach passage and the bile acids influence in the small intestine. Selected microorganisms Lactoflora species of the collection were tested on their bile acids sensitivity in the presence of the barley extract with high proportion of beta-glucans. The bile acids presence in the cultivation medium influenced the prolongation of lag-phase and lowered the growth velocity according the microrganism type. The highest bile acids tolerance was reported for Enterococcus faecium, which was able to grow without adaptation in the all tested bile aci Pozitivní (bifidogenní) vliv na probiotickou mikroflóru a její rozvoj ve střevech mají některé typy vláknin. Probiotika (mikrobiální populace) a prebiotika (dietetická vláknina) tvoří společně synbiotika, která představují jednu z rychle se rozvíjejících oblastí potravinářského výzkumu. Bakterie jsou při cestě zažívacím traktem vystaveny působení mnoha faktorů, které snižují jejich životaschopnost. Jako nejdůležitější se uvádí pH šok při průchodu žaludkem a působení žlučových kyselin v tenkém střevě. Uvybraných kmenů sbírky Laktoflora byla testována citlivost na žlučové kyseliny v přítomnosti ječmenného extraktu s vysokým podílem beta-glukanů. Přítomnost žlučových kyselin v kultivačním médiu měla za následek různou míru prodloužení lag-fáze a sníženírůstové rychlosti v závislosti na mikroorganismu. Nejvyšší toleranci ke žlučovým kyselinám vykazuje kmen Enterococcus faecium, který je schopen růstu bez adaptace v testovaném rozsahu koncentrací žlučových kyselin. Přídavek beta-glukanů ovlivnil pozitivn Pozitivní (bifidogenní) vliv na probiotickou mikroflóru a její rozvoj ve střevech mají některé typy vláknin. Probiotika (mikrobiální populace) a prebiotika (dietetická vláknina) tvoří společně synbiotika, která představují jednu z rychle se rozvíjejících oblastí potravinářského výzkumu. Bakterie jsou při cestě zažívacím traktem vystaveny působení mnoha faktorů, které snižují jejich životaschopnost. Jako nejdůležitější se uvádí pH šok při průchodu žaludkem a působení žlučových kyselin v tenkém střevě. Uvybraných kmenů sbírky Laktoflora byla testována citlivost na žlučové kyseliny v přítomnosti ječmenného extraktu s vysokým podílem beta-glukanů. Přítomnost žlučových kyselin v kultivačním médiu měla za následek různou míru prodloužení lag-fáze a sníženírůstové rychlosti v závislosti na mikroorganismu. Nejvyšší toleranci ke žlučovým kyselinám vykazuje kmen Enterococcus faecium, který je schopen růstu bez adaptace v testovaném rozsahu koncentrací žlučových kyselin. Přídavek beta-glukanů ovlivnil pozitivn
dcterms:title
Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik Effect of selected prebiotics on physiological characteristics of probiotics Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
skos:prefLabel
Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik Effect of selected prebiotics on physiological characteristics of probiotics Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
skos:notation
RIV/00027022:_____/04:00010017!RIV/2005/MZE/M04005/N
n4:strany
418-419
n4:aktivita
n19:Z
n4:aktivity
Z(MZE0002702201)
n4:dodaniDat
n11:2005
n4:domaciTvurceVysledku
n12:2261332 n12:4971728 n12:4714725
n4:druhVysledku
n14:D
n4:duvernostUdaju
n20:S
n4:entitaPredkladatele
n6:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
593114
n4:idVysledku
RIV/00027022:_____/04:00010017
n4:jazykVysledku
n7:cze
n4:klicovaSlova
probiotic; prebiotic; synbiotic; bill acids; resistence; beta-glucan
n4:klicoveSlovo
n8:prebiotic n8:resistence n8:beta-glucan n8:bill%20acids n8:synbiotic n8:probiotic
n4:kontrolniKodProRIV
[752C2C7281D8]
n4:mistoKonaniAkce
Skalský Dvůr
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevZdroje
Sborník příspěvků. XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
n4:obor
n18:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n4:pocetTvurcuVysledku
4
n4:rokUplatneniVysledku
n11:2004
n4:tvurceVysledku
Erban, Vladimír Ledvinka, Pavel Komárková, Eliška Vaculová, Kateřina
n4:typAkce
n9:CST
n4:zahajeniAkce
2004-05-24+02:00
n4:zamer
n16:MZE0002702201
s:numberOfPages
2
n15:hasPublisher
Výzkumný ústav potravinářský Praha
n3:isbn
80-902671-8-1