This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000074%21RIV%2F2003%2FMZE%2FM04003%2FN/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n14https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000074%21RIV%2F2003%2FMZE%2FM04003%2FN
rdf:type
skos:Concept n11:Vysledek
dcterms:description
Byly sledovány antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolů v zeleninových odrůdách laskavce (A. caudatus, A. mangostamus, A tricolor). Byly připraveny extrakty sušené natě laskavce metanolem nebo 80% vodným ethanolem. Alikvoty extraktů byly odpařeny na koncentráty. Extrakty nebo koncentráty byly přidány k řepkovému oleji. Průběh oxidace při 70 °C byl sledován gravimetricky. Byla zjištěna nízká antioxidační aktivita extraktů a koncentrátů. Po přídavku methanolického extraktu či koncentrátu vzrostl protekční faktor o 20-23%, resp. 38-51%. Účinnost lihového extraktu byla poněkud vyšší, protekční faktor vzrostl o 61%. V 10 vzorcích zeleninových odrůd laskavce byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek spektrofotometrickou metodou s použitím Folin - Ciocalteuova činidla. Obsah celkových polyfenolických látek se pohybuje mezi 6,6-12,6mg kyseliny gallové/g vzorku. The antioxidant properties and total polyphenol content in samples of vegetable amaranth (A. caudaris, A. mangostamus, A. tricolor) were determined. Mthanol or 80% aqueous ethanol extracts from dried leaves and steam of the amaranth were prepared. Aliquoessed by evaporation into concentrate. These extracts and concentrates were added to rapeseed oil. The oxidation course at the temperatire of 70°C was followed gravimetrically. Low antioxidant effect of amaranth extracts and concentrates was found. Protection factors after addition of methanolic extracts or concentrates increased by 20-23% and by 38-51%, respectively. The effect of ethanolic amaranth extract on antioxidant activity was rather higher, protection factor increased by 61%. 10 samples of vegetable amaranth were analysed on total polyphenol content of total polyphenols ranged from 6,6 to 12,6 mg GAE/g of sample.
dcterms:title
Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce Antioxidant properties of vegetable cultivars of amaranth
skos:prefLabel
Antioxidant properties of vegetable cultivars of amaranth Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce
skos:notation
RIV/00027022:_____/02:00000074!RIV/2003/MZE/M04003/N
n3:strany
175-180
n3:aktivita
n7:Z
n3:aktivity
Z(MZE-M04-99-01)
n3:dodaniDat
n8:2003
n3:domaciTvurceVysledku
n10:4254007 n10:8900426 n10:4808614
n3:druhVysledku
n15:D
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
638582
n3:idVysledku
RIV/00027022:_____/02:00000074
n3:jazykVysledku
n19:cze
n3:klicovaSlova
amaranth; antioxidant properties; polyphenols
n3:klicoveSlovo
n4:amaranth n4:polyphenols n4:antioxidant%20properties
n3:kontrolniKodProRIV
[D341E2F0A272]
n3:mistoKonaniAkce
Pardubice
n3:mistoVydani
Pardubice
n3:nazevZdroje
Sborník konference Vitamins 2002
n3:obor
n20:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:pocetUcastnikuAkce
0
n3:pocetZahranicnichUcastnikuAkce
0
n3:rokUplatneniVysledku
n8:2002
n3:tvurceVysledku
Jarošová, Jitka Rysová, Jana Winterová, Renáta Vavreinová, Slavomíra
n3:typAkce
n12:CST
n3:zahajeniAkce
2002-09-03+02:00
n3:zamer
n17:MZE-M04-99-01
s:numberOfPages
6
n13:hasPublisher
Univerzita Pardubice
n14:isbn
80-7194-451-3