This HTML5 document contains 58 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3AE0004229%21RIV07-MZE-00027014/
n16https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3AE0004229%21RIV07-MZE-00027014
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Professional paper summarizes that there are a few seemingly paradoxical mutual relationships between milk quality and animal health state indicators in lactation physiology (somatic cell count, SCC; milk freezing point, MFP; urea content, U; fat content, F). It means that: 1) higher U makes better MFP, which is given by osmotical efficiency of U; 2) removing of F from milk does not influence significantly MFP because of low osmotical efficiency of F globules; 3) increasing of SCC and aggravated health state of mammary gland (e. g. subclinical mastitis) is connected with better MFP because of lactose decrease and the strong increase of salts and their efficiency for the osmotical balance; 4) higher F contents, which can be caused due to the bad milk sampling or by the milk composition laboratory manipulations, are connected mostly with high SCCs because of the physical adhesion of somatic cells to the F globules. The explanations of „seemingly paradoxes” is important for the right interpretatio Odborná práce shrnuje, že existuje několik zdánlivě paradoxních vzájemných vztahů mezi ukazateli kvality mléka a zdravotního stavu zvířat ve fyziologii laktace dojnic (počet somatických buněk, PSB; bod mrznutí mléka, BMM; obsah močoviny, M; obsah tuku, T). Tyto vztahy zapříčiňují, že: 1) vyšší koncentrace močoviny v mléce zlepšuje BMM, což je dáno osmotickým účinkem M; 2) odejmutí tuku z mléka neovlivňuje významně BMM kvůli nízké osmotické účinnosti tukových kuliček; 3) zvýšení počtu somatických buněk v mléce a zhoršený zdravotní stav mléčné žlázy (např. subklinická mastitida) je spojen s lepším BMM kvůli poklesu laktózy a silnějšímu vzrůstu solí a jejich účinnosti na osmotickou rovnováhu v mléce; 4) vyšší obsahy tuku v mléce, které mohou být zapříčiněny chybným vzorkováním mléka nebo složkovou laboratorní manipulací v mléce, jsou spojeny většinou s vyššími PSB kvůli fyzikální adhezi somatických buněk k mléčným tukovým kuličkám. Vysvětlení zdánlivých paradoxů je významné pro správnou interpreta Odborná práce shrnuje, že existuje několik zdánlivě paradoxních vzájemných vztahů mezi ukazateli kvality mléka a zdravotního stavu zvířat ve fyziologii laktace dojnic (počet somatických buněk, PSB; bod mrznutí mléka, BMM; obsah močoviny, M; obsah tuku, T). Tyto vztahy zapříčiňují, že: 1) vyšší koncentrace močoviny v mléce zlepšuje BMM, což je dáno osmotickým účinkem M; 2) odejmutí tuku z mléka neovlivňuje významně BMM kvůli nízké osmotické účinnosti tukových kuliček; 3) zvýšení počtu somatických buněk v mléce a zhoršený zdravotní stav mléčné žlázy (např. subklinická mastitida) je spojen s lepším BMM kvůli poklesu laktózy a silnějšímu vzrůstu solí a jejich účinnosti na osmotickou rovnováhu v mléce; 4) vyšší obsahy tuku v mléce, které mohou být zapříčiněny chybným vzorkováním mléka nebo složkovou laboratorní manipulací v mléce, jsou spojeny většinou s vyššími PSB kvůli fyzikální adhezi somatických buněk k mléčným tukovým kuličkám. Vysvětlení zdánlivých paradoxů je významné pro správnou interpreta
dcterms:title
HANUŠ, O.- BJELKA, M.- VEGRICHT, J.- TŘINÁCTÝ, J.- JANŮ L.- JEDELSKÁ, R.: Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality. S HANUŠ, O.- BJELKA, M.- VEGRICHT, J.- TŘINÁCTÝ, J.- JANŮ L.- JEDELSKÁ, R.: Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality. S The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality
skos:prefLabel
HANUŠ, O.- BJELKA, M.- VEGRICHT, J.- TŘINÁCTÝ, J.- JANŮ L.- JEDELSKÁ, R.: Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality. S HANUŠ, O.- BJELKA, M.- VEGRICHT, J.- TŘINÁCTÝ, J.- JANŮ L.- JEDELSKÁ, R.: Zdravotní stav a plodnost dojnic jako odraz welfare chovu a kvalita mléka. The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality. S The health state and fertility of dairy cows as reflection of animal keeping welfare and milk quality
skos:notation
RIV/00027014:_____/06:E0004229!RIV07-MZE-00027014
n3:strany
60-73
n3:aktivita
n20:P
n3:aktivity
P(QF4145)
n3:dodaniDat
n14:2007
n3:domaciTvurceVysledku
n12:5163021 n12:7415273 n12:5342244 n12:9374418 n12:6170560 n12:5467519
n3:druhVysledku
n8:D
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
477422
n3:idVysledku
RIV/00027014:_____/06:E0004229
n3:jazykVysledku
n10:cze
n3:klicovaSlova
dairy cow, health state, milk quality, milk composition, fat, urea, somatic cell count, milk freezing point, seemingly paradoxe
n3:klicoveSlovo
n4:health%20state n4:somatic%20cell%20count n4:seemingly%20paradoxe n4:milk%20composition n4:dairy%20cow n4:milk%20freezing%20point n4:milk%20quality n4:fat n4:urea
n3:kontrolniKodProRIV
[80D83A69C1ED]
n3:mistoKonaniAkce
Rapotín
n3:mistoVydani
Rapotín
n3:nazevZdroje
Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnosdt mléka jako potravinové suroviny
n3:obor
n19:GG
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:projekt
n11:QF4145
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2006
n3:tvurceVysledku
Janů, Libor Bjelka, Marek Vegricht, Jiří Hanuš, Otto Třináctý, Jiří Jedelská, Radoslava
n3:typAkce
n7:CST
n3:zahajeniAkce
2006-01-01+01:00
s:numberOfPages
14
n13:hasPublisher
VÚCHS Rapotín
n16:isbn
80-903142-6-0