This HTML5 document contains 56 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n11http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n22https://schema.org/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002565%21RIV14-MZE-00027006/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002565%21RIV14-MZE-00027006
rdf:type
skos:Concept n7:Vysledek
dcterms:description
The submitted study evaluated seeds of different provenance (conventional, certified for organic farming and farm seeds) in the 9 tested varieties of spring cereals (common wheat, common barley and emmer). The spectrum of evaluations included the assessment of varietal authenticity and contents of selected chemical and technological parameters including macro and microelements. The results confirmed the effect of the provenance in the most of tested parameters. In the farm seed, we detected specific genotypes which did not correspond with the electrophoretic pattern of any registered wheat variety in the Czech Republic and we also found a certain number of heterozygous seeds. In the macroelements, we detected the trends of content increasing or decreasing in the farm seeds of wheat and barley respectively. In the set of other parameter analyses, it is possible to emphasize the highest values of falling number in the farm seed of wheat and barley varieties (above 400 s). It can potentially signalized a lower amylase activity corresponding with deteriorate germinating activity. V předložené práci jsou hodnocena osiva různé provenience (konvenční, certifikované ze systému ekologického zemědělství a farmářské) u vybraných devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté, ječmen setý a pšenice dvouzrnka). Spektrum hodnocení zahrnoval stanovení odrůdové čistoty osiva a vybrané základní chemicko-technologické parametry včetně obsahu makro a mikroprvků. Z výsledků vyplývá, že vliv provenience se projevil u většiny sledovaných vlastností. Ve vzorcích farmářského osiva se vyskytovaly zejména genotypy, které neodpovídaly svým elektroforetickým spektrem žádné v ČR z registrovaných odrůd a byl identifikován i určitý počet heterozygotních zrn. Byl potvrzen trend nárůstu resp. poklesu makroprvků u farmářského osiva pšenice resp. ječmene. V rámci dalších parametrů lze zdůraznit zjištěné nejvyšší hodnoty čísla poklesu u farmářského osiva pšenice a ječmene (nad 400 s) signalizující potenciálně nižší amylázovou aktivitu a tedy možný horší průběh klíčení zrna. V předložené práci jsou hodnocena osiva různé provenience (konvenční, certifikované ze systému ekologického zemědělství a farmářské) u vybraných devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté, ječmen setý a pšenice dvouzrnka). Spektrum hodnocení zahrnoval stanovení odrůdové čistoty osiva a vybrané základní chemicko-technologické parametry včetně obsahu makro a mikroprvků. Z výsledků vyplývá, že vliv provenience se projevil u většiny sledovaných vlastností. Ve vzorcích farmářského osiva se vyskytovaly zejména genotypy, které neodpovídaly svým elektroforetickým spektrem žádné v ČR z registrovaných odrůd a byl identifikován i určitý počet heterozygotních zrn. Byl potvrzen trend nárůstu resp. poklesu makroprvků u farmářského osiva pšenice resp. ječmene. V rámci dalších parametrů lze zdůraznit zjištěné nejvyšší hodnoty čísla poklesu u farmářského osiva pšenice a ječmene (nad 400 s) signalizující potenciálně nižší amylázovou aktivitu a tedy možný horší průběh klíčení zrna.
dcterms:title
Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin Comparison of Selected Parameters in Farm Saved and Certified Seeds of Cereals Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin
skos:prefLabel
Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin Comparison of Selected Parameters in Farm Saved and Certified Seeds of Cereals
skos:notation
RIV/00027006:_____/13:00002565!RIV14-MZE-00027006
n7:predkladatel
n8:ico%3A00027006
n3:aktivita
n5:P n5:Z
n3:aktivity
P(QI91C123), Z(MZE0002700604)
n3:dodaniDat
n12:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n13:4709519 n13:5180201 n13:8192952 n13:8495114 n13:9276211
n3:druhVysledku
n10:D
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
97323
n3:idVysledku
RIV/00027006:_____/13:00002565
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
cereals; farm saved seed; certified organic seed; conventional seed; varietal authenticity; seed parameters
n3:klicoveSlovo
n6:varietal%20authenticity n6:farm%20saved%20seed n6:cereals n6:certified%20organic%20seed n6:seed%20parameters n6:conventional%20seed
n3:kontrolniKodProRIV
[BE65C8574545]
n3:mistoKonaniAkce
Praha
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Osivo a sadba 2013
n3:obor
n15:GC
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n16:QI91C123
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2013
n3:tvurceVysledku
Dvořáček, Václav Bradová, Jana Prohasková, Anna Bláha, Ladislav Stehno, Zdeněk
n3:typAkce
n21:EUR
n3:wos
000319748800045
n3:zahajeniAkce
2013-01-01+01:00
n3:zamer
n18:MZE0002700604
s:numberOfPages
7
n11:hasPublisher
Česká zemědělská univerzita v Praze
n22:isbn
978-80-213-2358-2