This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000364%21RIV09-MZE-00027006/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/podDruhVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000364%21RIV09-MZE-00027006
rdf:type
n15:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Chmel patří mezi naše významné plodiny. Tato plodina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu chmele v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup oružování rostlin, jejich dehydrataci, kryoprezervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů chmele a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství%22. Chmel patří mezi naše významné plodiny. Tato plodina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu chmele v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup oružování rostlin, jejich dehydrataci, kryoprezervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů chmele a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství%22. Hop is important crop in the Czech Republic. Hop germplasm is maintained in the field collectíon and this fact increases risk of accidental lost of genotype. Conservatíon of hop germplasm by means of cryopreservation decreases risks of genotype lost. Plant samples are stored at ultralow temperature that stopped all biochemical processes. The samples can be stored without any changes for many years. This methodology describes procedure of material preparation, explant preculture and dehydration, shoot tip cryopreservation and recovery. Principles of safe genotype storage and recovery are defined. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize the hop cryopreservation method in the frame of %22National Programme on Conservatíon and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture%22.
dcterms:title
Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace Conservatíon of hop germplasm collectíon {Humulus lupulus, L.) by means of cryopreservation Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace
skos:prefLabel
Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace Conservatíon of hop germplasm collectíon {Humulus lupulus, L.) by means of cryopreservation
skos:notation
RIV/00027006:_____/08:00000364!RIV09-MZE-00027006
n3:aktivita
n10:Z
n3:aktivity
Z(MZE0002700602)
n3:certifikacniOrgan
Ministerstvo zemědělství ČR
n3:datumCertifikace
2008-12-16+01:00
n3:dodaniDat
n7:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n12:5390079 n12:4675363
n3:druhVysledku
n16:N%2FA
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:ekonomickeParametry
Využití metodiky zvyšuje bezpečnost uložení genetických zdrojů chmele a snížuje riziko náhodné ztráty vybraných klonů.
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
375511
n3:idVysledku
RIV/00027006:_____/08:00000364
n3:interniIdentifikace
3150/09
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
hop cryopreservation; biodiversity saving; ultra-low temperatures
n3:klicoveSlovo
n9:hop%20cryopreservation n9:biodiversity%20saving n9:ultra-low%20temperatures
n3:kontrolniKodProRIV
[B9F0F3F2D3AB]
n3:lokalizaceVysledku
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
n3:obor
n6:EI
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2008
n3:technickeParametry
Smlouva o uplatnění metodiky č. 47322/08-18020
n3:tvurceVysledku
Zámečník, Jiří Faltus, Miloš
n3:zamer
n13:MZE0002700602