This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n7http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23678%21RIV06-MZE-00027006/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23678%21RIV06-MZE-00027006
rdf:type
n13:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů At present there are 18 species of minor cereals and pseudocereals in the Czech Republic and Europe too. The list states following species - einkom, emrner, spelt, naked barley and oat, semi-perennial rye, sorghum, millet, foxtail millet, bamyard millet,crabgrass, common buckwheat and tartary buckwheat. Hulled wheats are suitable crops for developing new high quality products. In comparison with other cereals they have much higher content of protein and microelements mainly zinc and iron, and some of Bvitamins. Naked oat is an excellent source of quality fat. Its content is 2 to 4 times higher compared with other cereals and the biggest part is unsaturated fatty acids. Naked oat is also a great source of easily soluble fibre (beta-glucans). Nutritional value of buckwheat is notable for its high quality proteins mainly balanced composition of amino acids. Amount of lysine is 4 times higher than in other cereals. Valuable is content of vitamin Bl (thiamin), B2 (riboflavin), B6, niacin, vitamin E and V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů
dcterms:title
Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin Quality of minor crops and pseudocereals
skos:prefLabel
Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin Quality of minor crops and pseudocereals
skos:notation
RIV/00027006:_____/03:#####678!RIV06-MZE-00027006
n4:strany
177;183
n4:aktivita
n15:P
n4:aktivity
P(QD0057)
n4:dodaniDat
n9:2006
n4:domaciTvurceVysledku
n20:3217108
n4:druhVysledku
n12:D
n4:duvernostUdaju
n19:S
n4:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
612960
n4:idVysledku
RIV/00027006:_____/03:#####678
n4:jazykVysledku
n6:cze
n4:klicovaSlova
hulled wheats, hulless oat, buckwheat, proso millet, nutrition value
n4:klicoveSlovo
n5:hulled%20wheats n5:nutrition%20value n5:proso%20millet n5:hulless%20oat n5:buckwheat
n4:kontrolniKodProRIV
[0E4130035DBB]
n4:mistoKonaniAkce
VÚRV, Praha
n4:mistoVydani
VÚRV, Praha
n4:nazevZdroje
Kvalita rostlinné produkce: Současnost a perspektivy směrem k EU
n4:obor
n16:GA
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n4:pocetTvurcuVysledku
3
n4:projekt
n8:QD0057
n4:rokUplatneniVysledku
n9:2003
n4:tvurceVysledku
Gabrovská, Dana Vaculová, Kateřina Michalová, Anna
n4:typAkce
n10:WRD
n4:zahajeniAkce
2003-02-06+01:00
s:numberOfPages
7
n7:hasPublisher
VÚRV, Praha
n18:isbn
80-86555-22-4