This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F00023001%3A_____%2F12%3A00056084%21RIV13-MZE-00023001/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F00023001%3A_____%2F12%3A00056084%21RIV13-MZE-00023001
rdf:type
n5:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
The Czech Republic is one of the leading countries with a top possitions in mortality related to cardiovascular diseases (CVD). Among other the influence of diet is large in populations. Amouns as well as quality of fish consumption is one way to mitigate this trend. Intake of long chain omega 3 fatty acids (LCPUFA), which are present mainly in fish, has beneficial effects on plasma lipid parameters, such as low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) as well as high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) and triglycerides (TG). A clinical study on subjects after major cardiac revascularization surgery has been performed to investigate the impact of fish intake on CVD markers. The diet of the subjects was enriched with carp flesh with increased omega 3 LCPUFA content. Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin.
dcterms:title
Meat of common carp with increased omega 3 fatty acids content as a tool for prevention and rehabilitation of cardiovascular diseases Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
skos:prefLabel
Meat of common carp with increased omega 3 fatty acids content as a tool for prevention and rehabilitation of cardiovascular diseases Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
skos:notation
RIV/00023001:_____/12:00056084!RIV13-MZE-00023001
n5:predkladatel
n11:ico%3A00023001
n3:aktivita
n17:S n17:P
n3:aktivity
P(ED2.1.00/01.0024), P(QH92307), S
n3:cisloPeriodika
11
n3:dodaniDat
n10:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n16:4176456
n3:druhVysledku
n18:J
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:entitaPredkladatele
n13:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
148564
n3:idVysledku
RIV/00023001:_____/12:00056084
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
omega 3 fatty acids; cardiovascular disease; common carp
n3:klicoveSlovo
n4:omega%203%20fatty%20acids n4:cardiovascular%20disease n4:common%20carp
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[CBFA47EC08A5]
n3:nazevZdroje
Interní medicína pro praxi
n3:obor
n7:FA
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n15:QH92307 n15:ED2.1.00%2F01.0024
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2012
n3:svazekPeriodika
14
n3:tvurceVysledku
Adámková, Věra Zajíc, Tomáš Kozák, Pavel Mráz, Jan Picková, Jana
s:issn
1212-7299
s:numberOfPages
4