This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/NT11238/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:NT11238
rdf:type
n20:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=NT11238
dcterms:description
The aim of the project is namely to study the effect of meal frequency and composition on glucose metabolism and other symptoms of insulin resistance in subjects with type 2 diabetes. The project has two separate parts. Effect of meal frequency on insulin resistance, insulin secretion, and hepatic fat content will be tested using a randomized crossover study, recruiting 50 patients with type 2 diabetes, who will be randomly assigned to either of two meal regimens: six meals or two meals a day with the same caloric restriction (-500 kcal/day), every regimen taking three months. At start, and after 3 and 6 months metabolism of glucose and lipids and its regulation will be thoroughly tested. Effect of different meal composition on insulin secretion and secretion of gut hormones will be tested after three different breakfasts with the same caloric content yet different composition. It will be a randomized study on 60 patients with type 2 diabetes and 60 healthy controls. Cílem projektu je zkoumat vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy inzulínové rezistence u nemocných s diabetem 2.typu. Projekt má dvě samostatné části. Vliv frekvence jídel na inzulínovou rezistenci, sekreci inzulínu, jaterní steatosu a vybrané bude testován v randomizované zkřížené studii, do níž bude zařazeno 50 nemocných s diabetem 2. typu, kteří budou náhodně rozděleni do dvou jídelních režimů a konzumovat šest jídel nebo dvě jídla denně se stejnou kalorickou restrikcí (-500 kcal/den) vždy 3 měsíce. Na začátku studie, po 3 a po 6 měsících bude podrobně zhodnocen metabolismus glukózy a lipidů a jeho regulace. Vliv různého složení jídla na sekreci inzulínu a peptidů ze zažívacího traktu bude testován po jednorázovém podání tří typů jídel se stejným kalorickým obsahem ale různým složením. Jde o randomizovanou studii, do níž bude zařazeno 60 nemocných s diabetem 2. typu a 60 zdravých kontrol.
dcterms:title
Diet Intervention in Subjects with Type 2 Diabetes: Effect of Meal Frequency and Composition on Glucose Metabolism and Symptoms of Metabolic Syndrome Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. Typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu
skos:notation
NT11238
n3:aktivita
n13:NT
n3:celkovaStatniPodpora
n18:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n18:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2014-09-02+02:00
n3:druhSouteze
n12:VS
n3:duvernostUdaju
n22:S
n3:fazeProjektu
n21:100729658
n3:hlavniObor
n19:FB
n3:hodnoceniProjektu
n5:V
n3:kategorie
n4:NV
n3:klicovaSlova
Insulin resistance; meal frequency; diabetes mellitus type 2; liver steatosis; adipokines; gut hormones; oxidative stress
n3:partnetrHlavni
n11:ico%3A00023001
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n3:pocetPrijemcu
1
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
3
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
3
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2013-03-26+01:00
n3:prideleniPodpory
n16:NT11238-4%2F2010
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n17:2013
n3:sberDatUdajeProjZameru
n17:2014
n3:soutez
n7:SMZ0201001
n3:statusZobrazovaneFaze
n9:DUU
n3:typPojektu
n14:P
n3:ukonceniReseni
2013-12-31+01:00
n3:zahajeniReseni
2010-09-01+02:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Dvě jídla denně vedou k větší redukci hmotnosti, obsahu tuku v játrech, lačné glykemie, glukagonu a snížení inzulínové rezistence než 6 jídel denně. Výsledky ukazují, že pro diabetiky 2. typu by mohlo být vhodnější konzumovat jídlo v nižší frekvencil Two meals a day reduced body weight, hepatic fat content, insulin resistance, fasting glucose insulin resistance and glucagon than six meals Our results suggest that eating meals in lower frequency could be beneficial in type 2 diabetes.
n3:zivotniCyklusProjektu
n8:ZBBKU
n3:klicoveSlovo
adipokines diabetes mellitus type 2 meal frequency gut hormones liver steatosis Insulin resistance